Hírek

2016.07.26. 11:55

Eső, meleg, jön a gomba

Zalaegerszeg – Eső és meleg kedvez gombáknak. Az ember azt hinné, hogy idén dömping volt a gombapiacon, de tévedés.

Hajdu Péter

Volt néhány kiugró nap a nagyobb esőzések után, de a gombagyűjtők ezidáig nem elégedettek az idei szezonnal. A hétfői eső után körülnéztünk a vásárcsarnok karzatán, a gombaárusok számára kijelölt helyen. Hárman kínálták az ízletes portékát. Két helyen kimondottan vargányát, kilóját 3500 forintért, és egy asszony fűszeres szegfűgombát.

– A zalai erdőkben nincs gomba, ezt a vargányát Somogyban szedtem. Néha a kanizsai piacra, és ide a zalaegerszegi vásárcsarnokbe is eljövök gombát árulni. Ezt a vargányát tegnap dobta ki a föld. Sokan nem tudták, én meg mentem és ennyit találtam. Ezen a vargányán kívül egy kevés rókagomba volt még, de galambica egyáltalán nincs az erdőkben, és keserű gomba sem volt. Abban reménykedem, hogy még jön eső, és szépen kidobják a zalai erdők is a gombát. Talán még több vargánya lesz. Ez a vetővargánya várható, ami nem annyira igényes. Keményebb húsú, és nem megy bele olyan gyorsan a kukac – fejtette ki tapasztalatait a gombaárus hölgy, aki csak annyit árult el magáról, hogy Lilinek hívják.

Mellette Pajor Zoltánné egerszegi nyugdíjas fűszeres szegfűgombát kínált. Mint mondta, nem elégedett az idei terméssel.    Ami előtte volt a pulton, mint elmondta, Győr-Moson-Sopron megyéből hozta. Nem ezért ment oda, hiszen az útiköltség sem jönne be az árán, hanem az unokájáért volt, és egyúttal körülnézett a mezőn.

Tóth Sándor családja szereti a gombát, a vargánya egy részéből pörkölt lesz, de szebbeket kirántják

Szanyi István gombaszakértő tegnap gyorsan át tudta nézni a kínálatot. Mint érdeklődésünkre megjegyezte, a gomba feltételei közül a meleg rendben van, de még több eső kellene az igazi gomba dömpinghez. Igaz, hogy hétfőn volt eső, de attól még nem ázott be annyira a talaj, ami elegendő lenne a jó terméshez.

– Júniusban volt sárga rókagomba és csirkegomba, vargánya közepes mennyiségben, sok nem volt belőle. Ezért is négy-ötezer forintért adták rókagomba és a vargánya kilóját. Idén nem volt sok gondom a piacra hozott gombák válogatásával, mert az igazán veszélyes mérges gombák sem jöttek még elő, és az amatőrök sem igen tudtak még szedni. Csak a rutinosabbak jöttek, akik elég jól ismerik a gombát és a lelőhelyeket. Majd most kezdődik a galócák időszaka – közölte a gombaszakértő.

Érdekes esetre hívta fel a figyelmet. Úgy egy hónappal ezelőtt egy anyuka kétségbe esve ment a piacra, és elmondta, azt vették észre, hogy a kisgyerekük valami nagyon apró kis gombát felszedett és bekapott, nem tudták megakadályozni. Valószínűleg igazán veszélyes mérges gomba nem lehetett, de tanácsként elmondta, ilyen esetben már ne a gombaszakértőhöz vezessen az út, hanem a kórházba.

Nem csak az erdőt-mezőt járó gombagyűjtők figyelik az esőt, hanem az is, aki nagyon szereti a gombát, és venni akar.

– Az egész család nagyon szereti a gombát, és direkt azért jöttem ki a piacra, mert tegnap volt egy kis eső, és számítottam rá, hogy ismét megjelenik a gomba itt a standokon. Eddig nagyon kevés volt belőle, meg kell ragadni az alkalmat. Mit főzünk a vargányából? Egy részéből pörkölt lesz, a többit, a szebb darabokat pedig kirántjuk – árulta el érdeklődésünkre Tóth Sándor zalaegerszegi nyugdíjas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!