Hírek

2016.12.28. 18:10

Eszközök, felszerelések a támogatásból

Zalaegerszeg - Közel 24 millió forint értékű támogatást nyertek el a megyénkben működő önkéntes tűzoltó egyesületek. A felszerelések egy részét szerdán adták át a megyeszékhelyen.

Arany Gábor

Idén az országban 492 önkéntes tűzoltó egyesület szerepelt sikerrel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 600 millió forint összértékű pályázatán, amelyen tűzoltóeszközök és felszerelések beszerzéséhez, működési költségekre, oktatására lehetett támogatást nyerni. A tűzoltó szövetséggel egyeztetve elosztott pénz az előző évi összeget ötödével haladja meg.

A Zalában, illetve a szomszédos megyékben működő, de szükség esetén Zalában is bevethető és a megyei tűzoltó parancsnoksággal együttműködési megállapodást kötött egyesületek közül 31 jutott támogatáshoz.

Az alsópáhoki Töreky Tibor (jobbra) veszi át a létrát Egri Gyulától az egerszegi parancsnokságon Fotó: Pezzetta Umberto

Az egyesületek szertárépítésre és felújításra 2,5 millió forintot nyertek. Védőeszközök beszerzésére 6 milliót fordíthattak, 2,1 millió forint értékű technikai eszközhöz jutottak. Az üzemeltetési költségekhez 5,1 millió forintot kaptak és megközelítőleg négymillió forint értékben puttonyfecskendő, keresőlámpa, biztonságiöv-vágó, bontóbalta, szikracsapó, dugólétra és mentőkötél is bekerült a felszerelések közé.

Egri Gyula, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője a szerdai átadáskor köszönetét fejezte ki az önkénteseknek a munkájukért és emlékeztetett rá, az egyesületek tavaly 96, míg az idén 152 esetben avatkoztak be. Példaként kiemelte az alsópáhokiakat, akik negyven alkalommal kaptak riasztást, előfordult, hogy Hévízen, Keszthelyen segítették a hívatásos kollégáikat míg a letenyeiek tizennyolcszor vonultak ki.

Zalában jelenleg három önállóan beavatkozó egyesület működik, idén kilenc alkalommal akadt ilyen feladatuk. Közöttük az egyik egyesület a zalaszentiváni, amelyik kivette részét a nyár eleji felhőszakadás okozta károk felszámolásából a megyeszékhelyen is. Mint elnökük, Pozsogár Andrea érdeklődésünkre elmondta, egymillió forint támogatást kaptak, amit a gépjárműfecskendőjük számára építendő fedett kocsiálláshoz használnak fel.

Egyébként bővül az önállóan beavatkozó egyesületek köre, mert januártól belépnek a murakeresztúriak is. Zalában 1200 tagot számlálnak az önkéntes tűzoltó egyesületek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!