Hírek

2017.08.03. 12:11

Esztétikus, modern lesz Alsórajk kultúrháza

ALSÓRAJK A polgármesteri hivatal tíz évvel ezelőtti rendbetétele óta nem történt olyan nagyszabású felújítás a faluban, mint amilyenre a közeljövőben kerül sor.

Szabó Zsófia

Ugyanis modernizálják a kultúrházat, ahol a község híres-neves szülötte, Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész élt hároméves koráig. Az 1880-ban épített, festői környezetben lévő ház évtizedekkel ezelőtt iskolának is otthont adott. Később rendezvények helyszínéül szolgált. A mai napig a helyi jeles eseményeket a másfélezer négyzetméteres épületben és annak udvarán tartják. Ezen kívül a házban kapott helyet a Kisfaludi emlékszoba, állandó kiállítással a „Mester” műveiből, illetve egy sportszoba.

Az épületre jócskán ráfér a rendbetétel. Boros Attila polgármester ismertette a felújítás részleteit Fotó: A szerző

– Anno villas-borítást kapott a tető, mivel gyakran beázott – idézte fel Boros Attila, Alsórajk polgármestere. – Emellett kívül-belül rekonstruálták. A festésen és az ajtó-ablak cseréken túl konyhát alakítottak ki az egyik helyiségben – részletezte a település első embere. Ahogy azt is: az idő nyomot hagyott a házon, így már jó ideje terveztek egy újabb renoválást.

– Nem állt rendelkezésünkre a kellő összeg, így pályázatot nyújtottunk be az energetikai korszerűsítésre. Közel tizenhat millió forint támogatást kaptunk. Saját forrásból ötmillió forintot tettünk hozzá. Ebből a nyílászárókat cseréltetjük ki. A vizesedést modern eljárással szüntetjük meg: kémiai anyagot juttattunk a falba. A falazat új színt is kap, emellett tizenhat centiméter vastag gyapottal szigeteljük, a tetőt szintén ilyen módszerrel – összegezte Boros Attila. Hozzátette: eszközbeszerzésre is szánnak a támogatásból. A konyha és a sportszoba gazdagodik új elemekkel. Továbbá játszótér és parkoló  épül a ház udvarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!