Hírek

2017.01.19. 11:08

Etetés és mentés

Keszthely – Néhány jéghez fagyott, szárnyával kétségbeesetten vergődő, s rengeteg, a tóban úszkáló éhes hattyú segítségére voltak a Magyar Madártani Egyesület tagjai, s több más szervezet.

Keszey Ágnes

A keszthelyi Balaton-parton sétálók kedvenc időtöltése a hattyúk etetése. Pedig ezzel egyáltalán nem tesznek jót: a madarak hozzászoknak ahhoz, hogy táplálják őket, így megváltozik a természetes kiválasztódás és vándorlási szokásukat sem követik.

– De az az ennivaló kevés nekik, amit idehoznak nekik, itt éhen pusztulnak. Ezeknek a hattyúknak már Horvátországban volna a helye, ahol fagymentes vizek vannak. Amikor befagy minden, akkor a hattyúk egyébként délebbre mennek, ahol tudnak táplálékot szerezni, de ha állandóan etetve vannak, nem mennek el. Itt a jég miatt nem férnek hozzá a táplálékhoz – mesélte Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani Egyesület Zala Megyei csoportjának titkára. A szakember azt is elmondta: ezek a nagy testű madarak heti szinten több mázsa táplálékot elfogyasztanának.

A hideget amúgy még elviselnék, de a jég problémákat okoz. A madármentés idején is több – főként a kevesebb táplálékhoz jutó, s gyengébb –  hattyú a jéghez fagyva, szárnyával verdesve próbálta kiszabadítani magát, s bizony, a szakemberek segítségére is szüksége volt néhányuknak. A madarászok táplálékkal csalogatták a partra a madarakat, s természetvédő segítőik is akadtak. A keszthelyi tűzoltók pedig speciális ruhában,  biztonságos felszereléssel mentek a tó jegére, s terelték a part felé a a madarakat.

Ott voltak az alsópáhoki és a balatongyöröki önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai is, akik megnézhették és megtanulhatták, milyen a jégről mentés – hiszen ugyanilyen felszereléssel mennek a jégre a hivatásos tűzoltók, ha emberéletet kell menteni. Közben egyre sokasodtak a parton álló autó utánfutójában a hattyúk, majd útnak indultak. A mentőakcióban a hévízi lefolyóra költöztették a begyűjtött, több mint harminc madarat a szakemberek. Ez a víz nem fagy be, s így több táplálékhoz jutnak.

A tóban úszkáló kacsák Keszthelyen maradtak: őket nem fenyegeti veszély: ők a partra is kitotyognak legelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!