Hírek

2016.02.26. 16:46

Évet értékeltek a siketek

Zalaegerszeg - Pénteken tartotta évértékelő megyei küldöttközgyűlését a SINOSZ Zala megyei szervezete.

Magyar Hajnalka

Mint Horváth István elnöktől megtudtuk, a siketeket és nagyothallókat tömörítő zalai szervezet immár 45 éves múltra tekint vissza, ősszel tervezik is az évforduló méltó megünneplését. A SINOSZ országos szinten mintegy 15 ezer tagot számlál, a megyében pedig összesen 324 főt tudhat soraiban a zalaegerszegi és nagykanizsai szervezet. Gyermekek ugyancsak akadnak köztük, számukra be is rendeztek székházukban egy kis Manószigetet, ahol kedvükre játszhatnak szakavatott nevelő felügyelete mellett.

Szeretlek, jó, barát... – Köpör István, Pummerné Gróf Katalin és Horváth István  három karakteres jelet mutat Fotó: katona Tibor

A felnőttek számára rendszeresen tartanak előadásokat közérdekű témákban, mint az adózás, ügyintézés. Egészségnapot, kirándulást ugyancsak szerveztek, meglátogattak két autógyárat is. Minden tagjuknak évente 120 órányi ingyenes jelnyelvi tolmácsszolgálatot biztosítanak, a halló tolmácsok elkísérik őket orvoshoz, vagy éppen a különböző hivatalokba, segítenek az iskolában. Sikerrel használják az nemrégiben elindult országos Kontakt hálózatot, amelynek segítségével online tudják igénybevenni a jelnyelvi tolmácsszolgálatot. A program számítógépre letölthető, s aki igényelte, tabletet is kapott használatához. Az online tolmácsszolgálat az ország 12 megyéjében - köztük Zalában is - működik, reggel 8-tól este 8-ig lehet a segítségüket kérni elektronikus kapcsolat révén.

A zalai szervezet munkáját az országos elnökség nemrégiben a kiválósági díj második helyezésével ismerte el. Az evvel járó 250 ezer forintot a 45 éves jubileum megünneplésére fordítják. A 2016-os év egyik fő célkitűzése körükben a fiatalok felé történő nyitás, ugyanis a tagság átlagéletkora magas.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!