Hírek

2016.09.01. 12:43

Évről évre nő a hallgatói létszám

Zalaegerszeg - A megyeszékhelyen működő felsőoktatási intézmények vezetői a polgármesterrel együtt a hallgatói létszám folyamatos emelkedéséről számoltak be csütörtökön.

Arany Horváth Zsuzsa

Zalaegerszegen évről évre több diák tanul a három hazai egyetem itteni karain, képzésein. Az örvendetes tendencia ellenkezője az országos adatoknak, mondta Balaicz Zoltán polgármester, hozzátéve, a város annak ellenére, hogy nem fenntartó, igyekszik megbízható partnere lenni az itt működő felsőoktatási intézménynek. A városi költségvetésben 30 millió forintot különítettek el erre a célra, a pénzből hallgatói, oktatói ösztöndíjakat és rendezvények támogatását biztosítják. A helyi munkaerőpiac számára sem közömbös, hogy milyen minőségű oktatás zajlik a főiskolai, egyetemi képzésben. Tavaly is 1600 új munkahely létesült a környéken, tehát számítanak az itt végzettekre A tanulmányaikat Zalaegerszegen megkezdő elsőévesek létszáma 20 százalékkal magasabb a tavalyinál, hangzott el a tájékoztatón.

Lambertné Katona Mónika, a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg dékánja elmondta, 2010-ben volt utoljára 200 feletti az elsőévesek száma, idén 202-en lesznek. Slágerszaknak számít a gazdálkodás és menedzsment, valamint a gazdasági informatikus, melyekben az együttműködő cégek révén piacképes tudást kapnak a diákok.

Dr. Ács Pongrác, Császárné dr. Gombos Gabriella, Balaicz Zoltán, Lambertné Katona Mónika és dr. Szalai István a tájékoztató után Fotó: Pezzetta Umberto

Dr. Szalai István, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának dékánja, a zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet igazgatója arról számolt be, hogy a pótfelvételi után 38-an lesznek az elsőévesek. Az intézményben az oktatói létszám is nő, s infrastrukturális fejlesztés is zajlik. A zalaegerszegi mérnöki képzésen jelenleg összesen 177-en tanulnak. A kari tanács szerszámfejlesztő szakmérnök képzés indítását tervezi.

Dr. Ács Pongrác egyetemi docens, oktatási dékánhelyettes és Császárné dr. Gombos Gabriella igazgatóhelyettes a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központ képviseletében tájékoztattak intézményük felvételi sikereiről. Náluk 141 elsőéves hallgató ül iskolapadba, összesen 420-an tanulnak gyógytornász és egyéb szakokon. Ezer diákjukkal a pécsi egyetem legnagyobb karává váltak, több helyszínen oktatva, mondta dr. Ács Pongrác. A zalaegerszegi központ hallgatói rendre első helyeket szereznek az országos szakmai tanulmányi versenyeken, ez pedig az itteni oktatás magas színvonalára utal, tette hozzá a dékánhelyettes, hozzátéve, ehhez többek között a városi önkormányzat stabil támogatása, figyelme és a környező kórházak, gyógyító intézmények munkaerő igénye az alappillér. A kar mesterképzés és új szak (ergoterápia) indítását is tervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!