Hírek

2017.07.21. 14:42

Exhumálták a kanizsai temetőben talált maradványokat - meglepő eredmény született

NAGYKANIZSA - Mint arról korábbi lapszámunkban (2016. október 25.) beszámoltunk, a kiskanizsai városrész temetőjében 15, a második világháborúban elhunyt magyar katona nyugszik jeltelen sírokban. Az exhumálás megtörtént, az eredmény pedig meglepő...

Horváth-Balogh Attila

A sírok feltárását és a hősökhöz illő kegyelet megadását régóta szorgalmazza Kiskanizsa lakossága és az Együtt Kiskanizsáért Egyesület.

A Honvédelmi Minisztérium támogatásával elkészült a sírkő, rajta pedig az adatbázisban, illetve a korabeli dokumentumokban fellelhető magyar katonák nevei. A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatósága, valamint a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség munkatársai a napokban elvégezték a sírok feltárását, ám nem magyar, hanem német katonák ruházatának foszlányai kerültek elő.

 

A hely, ahol a német katonák nyugodtak a földben. A sírkövön magyar nevek _ hamarosan gazdáik maradványai is "megérkeznek" Fotó: Horváth-Balogh Attila

Mint azt Stier Márktól, a magyar hadisírgondozó szervezet munkatársától megtudtuk: összesen 10 német katona maradványait találták meg, csontokat, illetve mellettük ruhafoszlányokat, gombokat, azonossági jegyeket – dögcédulákat – és egy medált. Mint azt elmondta: a maradványokat Budaörsön, az ottani német-magyar katonai temetőben helyezik örök nyugalomra.

A mostani sírfeltárásnak köszönhetően most már viszont tudják, hol nyugszanak a magyar katonák – nyilván, a sírkertnek azon a pontján, ahová ezidáig a német harcosok maradványait vélték.  Várhatóan még a nyáron sor kerül ezeknek a síroknak a feltárására is. Azt követően pedig a magyar hősök maradványait a most felállított síremléknél helyezik vissza a földbe. Ha mindez megtörténik, sor kerülhet az ünnepélyes és méltó tiszteletadásra is, a honvédelmi tárca támogatásával immáron elkészíttetett és felállított síremléknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!