Hírek

2016.10.17. 14:45

Ezer madár volt a két vadásznál - a természetkárosítás 25 millió forintra tehető

Letenye – Kilencszázötven megnyúzott pacsirtát, valamint ötven preparált csalimadarat találtak a vámosok szombaton két olasz vadásznál.

Varga Andor

A történetet Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre osztotta meg lapunkkal, akit szakértőként riasztottak a helyszínre.

Nyúzott és fagyasztott pacsirták terítéke. A tetteseknek 25 millió forintos természetvédelmi károkozásért kell felelniük Fotó: Lelkes András

– Ebben az állapotban a fajt nehéz meghatározni, de minden bizonnyal mezei pacsirták voltak – mondta Lelkes András. A két vadász Romániából, a Fekete-tenger partjáról tartott haza zsákmányával. -  Abban nem vagyok biztos, hogy Romániában is védett madár-e a mezei pacsirta, ám az a módszer, amivel a két olasz „dolgozott”, egészen biztosan illegális. Ötven preparált csalimadarat is találtunk náluk, korábban elejtett mezei pacsirtákat, melyeket drótok segítségével kiterjesztett szárnyúvá merevítettek. Volt köztük jópár, amely a hasüregükbe épített kis motor, valamint két ceruzaelem segítségével mozogni is tudott, és gyanítom – bár erre bizonyítékot első körben nem találtunk –, hogy a vadászok hívóhangot is használtak az élő pacsirták csalogatására. Azokat a madarakat, amelyek lépre mentek, hálóval fogták el, ezt az alkalmatosságot a vámosok meg is találták. Ez a vadászati módszer, annak valamennyi mozzanata tiltott az egész Európai Unióban.

A 950 elejtett madár

A természetvédelmi őr elmondta: a két olasz azzal védekezett, hogy hazájukban tradicionális vadászati módszert alkalmaztak. Ám a szakértő hozzátette: ha mindez hagyományos is, attól még törvénytelen.

Az egyik preparált pacsirta, hasában a motorral és az elemekkel

A mezei pacsirta hazánkban védett faj, egyedeinek eszmei értéke 25 ezer forint. A 950 elejtett madár és az 50 preparátum éppen ezres nagyságrend, így könnyű kiszámolni, hogy a természetkárosítás 25 millió forintra rúg. A két olasz vadász ügyét átvette a rendőrség, és megindult az eljárás velük szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!