Hírek

2015.08.27. 14:45

Terítéken a szilva - Információkkal segítették a termelőket

Pölöske - Közel nyolcvan termelő és a gyümölcs nemesítésben dolgozó szakember gyűlt össze csütörtökön a NÉBIH Pölöskei Növényfajta-kísérleti Állomásán, megtudni mindent, amit csak a szilváról lehet.

Hajdu Péter

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága (NÉBIH NKI), valamint a Nemzeti Agrárkamara (NAK) kóstolóval egybekötött szilvafajta bemutatót tartott a kísérleti állomáson. A délelőtt során szakmai előadások hangzottak el a szilvafajták tulajdonságairól, szaporításának és növényvédelmének aktuális kérdéseiről, majd a kísérleti állomáson levő gyűjteményből összeválogatott 31 fajta szilvát tekintettek és kóstolhattak meg a rendezvény résztvevői.

- A NÉBIH jogelődjei korábban hagyományosan tartottak fajtabemutatókat országszerte. Ezt a szakmai hagyományt elevenítjük fel tavalytól, amikor az agrárkamarával együttműködve újra elindítottuk a fajtabemutatókat, mind a szántóföldi növények, és most már a gyümölcskultúrák esetében is. Tavaly tíz helyen volt, idén tizenkét helyen tartunk fajtabemutatókat - mondta érdeklődésünkre Lukács József. a NÉBIH elnökhelyettese.

Márkné Deák Szilvia, a NÉBIH NKI fajtakísérleti osztályának szilva témavezetője információt ad néhány fajtáról a bemutatón Fotó: Katona Tibor

- Ezeknek a bemutatóknak az a szerepük, hogy a termelők a hatóságtól információkat kapjanak. Objektív adatokkal támasztjuk alá számukra, hogy melyek azok a fajták, amelyek az országban, adott tájegységen jobban termeszthetők. Szilvából is sok fajta közül lehet választani, és egy szilvás telepítése több évtizedre szólhat. Ezért fontos tudni a termelőnek, hogy mennyi pénzt és milyen fajtákra fordít. A fajtabemutatókat most már második éve a Nemzeti Agrárkamarával kötött együttműködés alapján közösen rendezzük. A NÉBIH adja a helyszínt és a szakmai előadásokat, a kamara pedig a gazdálkodók számára ad információt, illetve mozgósítjas őket e rendezvényekre - tette hozzá a NÉBIH elnök-helyettese.

Uzonyi Dezsőné, a fajtakísérleti állomás vezetője az intézmény tevékenységéről adott tájékoztatást. Elmondta, alapfeladatuk a kertészeti növényekkel, azon belül számos gyümölccsel folytatott növényfajta kísérletek folytatása. Ezen túl a pölöskei állomáson nemzeti fajtagyűjteményt tartanak fenn. A laikus számára meglepő számok ezek, többek között, hogy körtéből például 164 fajta van az állomáson, cseresznyéből 109, a területükön levő és gondozott szilvafajták száma 164, almából 143 fajtát számlálnak, ezek a legnagyobb számú gyűjtemények. Fajtakísérleteket jelenleg cseresznyével, meggyel, szilvával, almával és körtével, málnával, feketeribiszkével, bodzával, homoktövissel, áfonyával, dióval, szelídgesztenyével és mogyoróval folytatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!