Hírek

2016.04.18. 17:28

Fákat a tópartra

Kerkafalva – Száz csemetét ültettek el a Kéthatár-tó partján a horgászati jogot gyakorló egyesület tagjai a hétvégén. A pecások környezetvédelmi napot tartottak.

Gyuricza Ferenc

A szombati önkéntes munkában közel félszázan vettek részt, többségében azok a tagok, akik rendszeresen megfordulnak a megye legszebb horgászvizei közt számon tartott tó partján.

– Évi egy alkalommal tartunk környezetvédelmi napot, eddig a Magyar Országos Horgász Szövetség felhívásához csatlakozva, idén viszont teljesen önállóan szerveztük azt meg – mondta lapunk érdeklődésére Kálmán Elek, a Kéthatár-tó Horgászegyesület elnöke. – Általában április első felére, közepére szoktuk időzíteni, ugyanis május elsején tartjuk az egyik horgászversenyünket, ami a vasi szövetség kupasorozatának nyitófordulója is egyben.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Kálmán Elek hozzátette: a több mint száz fős tagságból ezidáig 63 személy váltotta ki a területi engedélyt, a többségük ki is vette részét a munkából. Aki távol maradt, azok a május elsejei rendezvényen látnak el rendezői feladatokat.

– Szerencsére igen fegyelmezett tagság a miénk, ezért a tó környezete is gondozott – folytatta az elnök. – Tennivaló azért akad, ilyenkor vágjuk le a száraz ágakat, s gyűjtjük össze azokat, amik a tél során letöredeztek, s a nádaratást is ilyenkor végezzük el. Vannak növényeink, amiket metszeni kell, s persze állandó program a növénytelepítés és parkosítás. Miután a hullámverés folyamatosan mossa a tópartot, így a megóvása érdekében ezúttal száz fűzfát ültetünk közvetlenül a vízpartra.

Kálmán Elek szólt a halasításról is, tavaly októberben és decemberben, illetve néhány hete is telepítettek, így 15 mázsa ponty, illetve 300 kiló vegyes fehér hal került a vízbe.

– Szükség is van erre, hiszen a horgászok kedvelik ezt a tavat – mondta az elnök. – Nem csak a helybéliek, a távolabbi településeken élők is szívesen jönnek ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!