Hírek

2017.03.16. 18:34

Fáklyaként égett a gáz

Földgázzal kapcsolatos tüzek eloltását gyakorolták csütörtökön a kanizsai hivatásos tűzoltók és zalakarosi kollégáik az E.ON tanpályán.

Pásztor András

A kanizsai és karosi tűzoltók az éves tervben foglaltaknak megfelelően vettek részt a gyakorlaton.

- Az első feltételezett tűzesetnél egy munkagép eltörte a gázvezetéket, majd a kiáramló gáz meggyulladt - említette Kómár Ferenc, a kanizsai hivatásos tűzoltók parancsnoka, aki maga is részt vett a tegnapi gyakorlaton. - Ilyen esetben úgynevezett védő vízsugarat alkalmazunk, amelynek segítségével olyan közel tudunk férkőzni, hogy a kollégák el tudják zárni a gázcsapot. A második szimuláció szerint egy gázfogadó állomás közelében lévő gázvezeték sérült meg, ami - a jelentős mennyiségű gáz miatt - több méteres fáklyatűzzel lángolt.

A kanizsai és a karosi tűzoltók úgynevezett védő vízsugárral közelítették meg a tüzet. A gyakorlatot minden egység végrehajtja
Fotó: Szakony Attila

A beavatkozó tűzoltórajok ez esetben is több vízsugárral próbálták megfékezni a lángokat, ám mint az a gyakorlat során bebizonyosodott, a vízzel való oltás hatástalannak bizonyult, hiszen azt kellett megakadályozni, hogy a gáz utánpótlást kapjon. Ezt a gázcsap elzárásával, sugárfedezet mellett tették meg a tűzoltók.

A gyakorlat keretében végrehajtott tűzoltási taktikát és a kivitelezést is megfelelőre értékelte Kómár Ferenc parancsnok, aki elmondta: a gázzal kapcsolatos tűzesetek az egyik legnagyobb kockázatot jelentik a tűzoltók munkája során, hiszen bármikor robbanást idézhet elő az égő gáz. Ezért fontos, hogy kellő ismeretekkel legyenek felvértezve a tűzoltók.

 

A nagykanizsai hivatásos tűzoltóknál amúgy mindhárom egység végrehajtja a feladatot, legközelebb jövő hét csütörtökön gyakorlatoznak az E.ON tanpályán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!