Hírek

2016.02.07. 12:22

Farsangi mulatságok a megyében

– Szeretlek téged, mint virslit a kutya, ha mással látlak, megüt a guta – így kezdődött az a versecske, amit a vőlegény írt szerelme zálogául arájának. A vőfély, Hathalmi Sándor által előadott tréfás rigmust derűvel fogadta a népes hallgatóság. Zalatárnokon egy régi falusi szokást elevenítettek fel, bolondlakodalmat tartottak.

Gyuricza Ferenc

– Ha télvíz idején nem volt a faluban esküvő, így gúnyolták ki a fiatalokat – magyarázta a helyi IKSZT vezetője, Lévay Gabriella. – Általában a szerepeket is felcserélték, a vőlegényt tehát egy lány, míg a menyasszonyát egy fiú játszotta el. Az ide már a harmadik alkalom, hogy megtartjuk a bolondlakodalmat.

Kóbor Tódort és Málé Melánt, azaz Géder Kittit és Rituper Józsefet a frigy megkötése előtt lovaskocsin hordták körbe a településen, hadd lássa mindenki, hogy mégis lesz lakodalom a faluban.

Zalalövőn a hagyományos őrségi rönkhúzás helyett most inkább főleg a gyermekeknek szóló farsangolót szerveztek, benne fánksütéssel, kézműves foglalkozással, valamint kvíz-partival, s persze az elmaradhatatlan jelmezversennyel. Ez utóbbit Fekete Jázmin nyerte, de a szervező Salla Művelődési Központ valamennyi beöltözőt jutalmazta.

Barlahidán tegnap délután tartották a farsangi mulatságot, aminek részeként elégették a telet jelképező kiszebábot is. Reszneken és Lispeszentadorjánban szintén farsangi mulatságba hívták a hét végén az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!