Hírek

2017.05.04. 06:19

Kilenc év fegyház közel 19 kiló marihuánáért

Zalaegerszeg – Közel 19 kiló marihuánát próbált Ausztriába csempészni az a montenegrói férfi, aki szerdán állt az egerszegi törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanács elé.

Arany Gábor

A családja megrendült anyagi helyzete miatt vállalkozott a kockázatos, ám jelentős haszonnal kecsegtető fuvarra. Erről beszélt a 25 éves montenegrói férfi, aki a bíró kérdésére elismerte bűnösségét. A harmadéves, végzős informatikus egyetemi hallgató azt mondta, családja két évvel ezelőtt nehéz helyzetbe került, mert bátyja újszülött kislányát többször meg kellett operálni, ami nagyon sokba került. Azért, hogy segítsen rajtuk, ő abbahagyta az egyetemet, állást keresett, de hiába. Szorult helyzetéről értesülve albán ismerősei jól jövedelmező elfoglaltságot ajánlottak neki. Állítása szerint először arról volt szó, hogy csekély mennyiségű marihuánát kell Ausztriába vinne. Ez nem tűnt számára elfogadhatónak, ám ekkor megfenyegették, ha nem vállalja, baja lesz neki és a családjának is, hiszen már beavatták a tervükbe. A fuvart azonban csak úgy tudta teljesíteni, hogy ismerősétől 7800 euróért hitelbe Hyundai személygépkocsit vásárolt. Úgy tervezte, a sikeres fuvar után a  gépkocsit el is adja. A járművet a megbízói alakították át, és ő nem tudta, mennyi kábítószert kell Ausztriába fuvaroznia. Ennek némileg ellentmondott, hogy az áruért 30 ezer eurót kellett volna átvennie, amiből 8 ezer eurót tehetett volna el a fuvarért. Erre nem került sor.

A napokban 25. életévét betöltő M. Drazen  tavaly szeptember 6-án dél előtt nem sokkal az M7-es autópálya letenyei határátkelőhelyén lépett be Magyarországra. A pénzügyőrök ellenőrzés alá vették személygépkocsiját és a hozzákapcsolt utánfutót. Ekkor megtalálták a csomagtérben, a pótkerék helyén kialakított távirányítóval,  elektromosan nyitható rejtekhelyet és benne 17, fóliába tekert csomagot. Ezek 18 777 gramm növényi törmeléket tartalmaztak. A vegyész szakértő a lefoglalt anyagot cannabisként  azonosította, amelynek hatóanyag tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának több mint 200 százaléka, közel 2,5 kiló.

A férfi ellen különösen jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklásának büntette miatt indult eljárás. A szállított árut, a 17 csomagot egyébként folpackkal körbetekerték, a rétegek közé piros paprikát szórtak. A tervek szerint Sopronnál lépte volna át az osztrák határt, hogy az első benzinkútnál találkozzon az átvevővel. M. Drazen vallomása szerint ekkor sem kellett volna az árut megnéznie, mert ő a benzinkúton várta volna meg, amíg az autót valahol kipakolják.

A férfit a különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása miatt 9 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték, valamint ennek letöltését követően 10 évre kitiltották Magyarország területéről. Az ítélet nem jogerős, az ügyész tudomásul vette, vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!