Hírek

2015.10.19. 13:28

Fejbe lőtte homoszexuális barátját - 19 évvel később bukott le

Zalaegerszeg – Előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt emelt vádat a megyei főügyészség az ellen a férfi ellen, akit a gyilkosság után 19 évvel később fogtak el a rendőrök. Társát felbujtással vádolják.

Arany Gábor

A vádiratba foglaltak szerint a berzencei, most 37 éves F. Rajmund középiskolásként ismerkedett meg a 48 éves, Csapiban lakó férfival, aki autójával Berzencén járva útbaigazítást kért tőle. A fiút felvette kocsijába, majd a közeli tavaknál szexuális kapcsolatot kezdeményezett, ami nem talált elutasításra. Az alkalmi kapcsolat viszonnyá alakult, s fennmaradt miután a fiú otthagyta az iskolát. Általában a férfi kereste a társaságát, az együttlétük érdekében autójával vitte el. Esetenként kirándultak, étteremben mentek, a fiúnak többször adott pénzt is a vadkárbecslőként dolgozó férfi, aki preparálással is foglalkozott és rendszeresen vadászott. Az utolsó hétvégét 1996 márciusában a férfi csapi házában töltötték, ekkor F. Rajmund felmérte, milyen körülmények között él a „patrónusa”. A fiatal a számára ekkor már mind terhesebbé váló kapcsolatukról –  amit titkolt a környezete előtt – nem sokkal később beszámolt a legjobb barátjának, az ügyben másodrendű vádlottá lett, most 42 éves Cs. Demeternek. A fiú le akarta zárni a viszonyt, ezért felvetette, hogy beszámol a vele történtekről a rendőrségnek. Ezt azonban a barátja elvetette, mondván, akkor minden kiderül és az rossz fényt vett rá is. Több beszélgetés után arra jutottak, hogy a legbiztosabb módszer, ha F. Rajmund megöli a férfit, és ehhez Cs. Demeter fel is ajánlotta a fegyvert. Mégpedig olyat, ami nincs a nyilvántartásban, ezért lenyomozhatatlan. Cserébe kérte a csapi házból elhozható értékeket.

Ezek után Cs. Demeter 1996. április 4-én délután odaadta F. Rajmundnak a légfegyverből kispuskalőszer kilövésére alkalmassá tett átalakított fegyvert. Kioktatta a fegyver használatáról is, felhívta rá a figyelmet, hogy csak egy lövést lehet leadni vele, utána kézzel kell a hüvelyt eltávolítani. A fiú másnap találkozott 48 éves ismerősével. Az estét Csapiban együtt töltötték, majd miután a férfi elaludt, F. Rajmund a fegyverrel közelről fejbe lőtte. Ezek után vadászfegyvereket, tévét, videomagnót, fényképezőgépet szedett össze, bepakolta a férfi Lada Nivájába, majd Berzencére hajtott. A következő napokban Cs. Demeter segítségével Vízváron elrejtették a járművet, amit később alkatrészként adott el az idősebb férfi. A befolyó pénzt, a többi holmiért kapottal együtt elosztották. A holttestre csak a gyilkosság után öt nappal később bukkantak rá, a nyomozás annak idején pár hónap után holtpontra jutott.

A Csapiból elhozott egyik sörétes, elrozsdásodott puska azonban 2012. október végén előkerült. Somogyudvarhely közelében volt elásva, Cs. Demeterhez köthető területen.

A Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője érdeklődésünkre közölte, a történtek alapján előre kitervelten nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a főügyészség F. Rajmund ellen, Cs. Demeter szerepét felbújtóinak minősítve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!