Hírek

2015.06.23. 10:57

Fejen találta a fűkasza pengéje - Vádat emeltek a gép kezelője és a munkavédelmi felelős ellen

Lenti – A rotációs fűkasza pengéje eltörött, kirepülő darabja utcán beszélgető gyalogost talált fejen és súlyosan megsebesítette. A gép kezelője és a munkavédelmi feladatok felelőse ellen nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

A majdnem tragédiába torkolló és immár vádiratba is foglalt baleset tavaly április 22-én Rédicsen történt. Az önkormányzat alkalmazásában álló H. Ferenc a polgármester utasítására folytatta az előző napon elkezdett fűkaszálást a község belterületén. Dél már éppen elmúlt, az MTZ traktor a hozzákapcsolt rotációs fűkaszával a Kossuth utcában járt, amikor bekövetkezett a baleset. A forgó kasza hozzáért az úttesthez, emiatt az aszfaltból, valamint a gép pengéiből darabok szakadtak ki és elrepültek Az egyik pengedarab a géptől 16 méterre a barátaival beszélgető gyalogost találta fejen, nyílt koponyatörést, közvetetten életveszélyes sérülést okozva neki, amitől azonnal összeesett.

dr. Pirger Csaba

A balesetet követő büntetőeljárásban megállapították, hogy az önkormányzatnál munkavédelmi feladatokat ellátó K. Béla is mulasztott. Egyebek mellett nem megfelelően készítette el a gépi fűkaszálás kockázatértékelését. A munkavédelmi oktatáson általánosságban beszélt a rotációs fűkasza használatakor fellépő veszélyekre, de nem hívta fel a munkáltató figyelmét, hogy ez a gép lakott területen belül nem használható. Nem biztosítható ugyanis a 25 méteres biztonsági távolság, amiről egyébként tudott a géppel dolgozó H. Ferenc is, de ő semmit nem tett az előírás betartása érdekében.

A Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, hogy a két férfi ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat nemrég a Lenti Járási Ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!