Hírek

2015.11.18. 12:57

Fel akarták gyújtani a bárt - 21 és fél évet tölthetnek rács mögött

Zalaegerszeg – Több évvel enyhítette szerdán a Zalaegerszegi Törvényszék annak a négy férfinak a büntetését, akiket első fokon februárban összesen 28 és fél év fegyházra ítéltek.

Arany Gábor

Az erőszakos és más bűncselekmények miatt többszörösen büntetett 41 éves S. István és társai terhére azt rótták, hogy fel akarták gyújtani Nagykanizsán az egyik szórakozóhelyet, mert konfliktusba kerültek a tulajdonossal.

S. István azt sérelmezte, hogy nem akarták a szórakozóhelyre beengedni, ezért helyezte kilátásba, hogy bosszúból felgyújtja a bárt.

A vád és az elsőfokú ítélet szerint 2014. április 14-én este tíz óra tájt kísérletet is tettek arra, hogy ígéretüket beváltsák. S. István, valamint fia, a 21 éves S. Martin, illetve a 41 éves O. Imre és a 32 esztendős O. István autóval érkeztek az Eötvös téri bár közelébe. Egy benzinnel töltött flakonból S. Martin és O. Imre a szórakozóhely lépcsőjén 1,5 litert szétlocsolt, próbálták is felgyújtani a folyadékot, majd berúgni az ajtót, ám nem jártak sikerrel, ráadásul ténykedésükre a bezárt bárban tartózkodó tulajdonos – amiről  az elkövetők nem tudtak – felfigyelt, megzavarta őket, ezért sietve távoztak.

A négy férfi ezt követően a másik, az Erzsébet téri szórakozóhelyre vonult át. A társaság innen is ki volt már tiltva, ezért ennek tulajdonosát is megfenyegették már előzőleg. Az Eötvös téri akcióból érkező négy férfi bevonult a szórakozóhelyre, és a vendéglőssel S. István közölte: baja lesz, ha kitiltja őket továbbra is. Szavaink a társaság többi tagja jelenlétével adott kellő súlyt. A fenyegető helyzetnek a rendőrök közbelépése vetett véget.

Az egerszegi járásbíróság első fokon kényszerítés, valamint közveszély okozás kísérlete miatt S. Istvánt 9 év 6 hónap, míg társait –  egyenként –  6 év 4 hónap fegyházra ítélte.

A vádlottak és védelem enyhítésért, felmentésért, illetve az ítélet hatályon kívül helyezéséért fellebbeztek. A főügyészség a közveszély okozása helyett rongálás kísérletének megállapítására és a büntetések enyhítésére tett indítványt.

A törvényszék dr. Rupa Melinda vezette tanácsa szerdán rongálás kísérlete, valamint kényszerítésben mondta ki a vádlottak bűnösségét. S. Istvánt 8 év,  S. Martint 5 év 6 hónap, O. Imrét 5 év fegyházra, míg O. Istvánt 3 év börtönre ítélte jogerősen.

Az ítélet indoklásában egyebek mellett elhangzott, a felgyújtás szándéka nem minősülhet rongálásnak, hiszen az esetleg bekövetkező tüzet a tettesek nem tudták volna kontrollálni. A lángok nemcsak a bárt, a berendezéseket károsították volna, hanem a mellette lévő épületet is, ráadásul a szomszédos sörözőben még vendégek tartózkodtak. A benzingőz berobbanásának is fennállt a reális esélye, ami be nem látható következményekkel járt volna, tekintettel a közeli buszmegállóra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!