Hírek

2017.03.28. 16:45

Vidám olimpiai műsorral emlékeztek a nagykanizsai gimnázium névadójára

Nagykanizsa – A középiskola névadója, dr. Mező Ferenc és egykori pedagógusa, Szántó Zoltán előtt is fejet hajtottak a Mező-gimnáziumban.

Benedek Bálint

– Ötven éve, 1967. március 22-én vette fel iskolánk dr. Mező Ferenc nevét, aki 132 éve született a közeli Pölöskefőn – mondta a köszöntőjében Szermek Zoltán igazgató. – Az Amszterdamban 1928-ban megtartott ötkarikás játékokon Az Olimpiai játékok története című munkájával szellemi kategóriában aranyérmes lett.

Az intézmény tornatermében tartott ünnepségen Szermek Zoltán hozzátette: büszkén viselik a szellemi olimpiai aranyérmes nevét. Felidézte: munkája megalapozta az 1928-as magyar csapat sikeres szereplését. Ez a kitűnő szereplés a hétköznapokban is elkíséri a diákokat, akik mindig erőt meríthetnek ebből a kivételes hagyatékból.

- A gimnázium híres volt a közösségi életéről, összetartozó diákjairól és tanárairól, sikeres tanítványairól, s fél évszázada erősíti városunk életét, kultúráját és gazdaságát - fogalmazott ünnepi beszédében Dénes Sándor polgármester. - Ötven év egy közösség életében olyan számottevő idő, amit fontos e gimnázium, valamint Nagykanizsa közös ünnepeként, értékeként felmutatni.

A diákok vidám olimpiai műsorral is készültek. Balról Novák Benedek, Varga Dóra, Kontra Bálint, Láncos Laura és Gerencsér Máté Fotó: Gergely Szilárd

A polgármester hozzátette: ha az évfordulón a jövőről gondolkodunk, azt mondhatjuk, hogy továbbépíteni, fenntartani egy iskolát a hagyományok továbbvitelével és a változó igények figyelembevételével lehet. Ebben a munkában komoly összefogásra van szükség.

Az évfordulóra a tanulók is készültek, az olimpia történetét bemutató, ugyanakkor sok humorral fűszerezett műsorral szórakoztatták társaikat és az érdeklődőket.

- Másik ünnepünk az iskolák közötti kosárlabdatornához kapcsolódott, amit egykori testnevelőnk, Szántó Zoltán emlékére 25. alkalommal rendeztünk meg - vette át a szót újra Szermek Zoltán. - Az iskola 1964-es alapításától egészen a haláláig testnevelőként és a kosárlabdasport elkötelezett híveként igyekezett átadni a tudását a jövő generációjának. A jubileum alkalmából a tornaterem ezentúl a sportember nevét viseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!