Hírek

2016.07.01. 18:17

Felavatták az új csarnokot - A közel ötmilliárdos beruházás száz új munkahelyet teremtett

Zalaegerszeg – Példaértékű gazdaságfejlesztési programot hajtott végre a város az elmúlt években, mondta Lázár János miniszter az Edelmann csoport pénteki ünnepélyes gyáravatóján.

Varga Lívia

Az északi ipari parkban megvalósult közel 5 milliárd forintos beruházás 2001 óta a térség legnagyobb ipari fejlesztése – erről Balaicz Zoltán polgármester beszélt köszöntőjében a német Edelmann nyomdaipari konszern közép- és dél-európai kutató és fejlesztő bázisának avatóünnepségén, leszögezve: Zalaegerszeg nyitott a Németországból érkező befektetésekre. A beruházáshoz, amelynek megvalósulását 500 millió forintos központi forrás segítette, az önkormányzat minden tőle telhető erkölcsi és anyagi támogatást megadott, mondta a városvezető. Talán ennek is köszönhető, hogy már egy újabb, a szomszédos területre vonatkozó, bővítést tartalmazó szerződést is aláírtak a társasággal, árulta el.

Lázár János: - Megtisztelő, ha egy német családi vállalkozás úgy dönt, hogy Magyarországon fektet be

Zalaegerszeg gazdaságfejlesztési programját méltatta beszédében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is, kiemelve: hat éve, amikor az Edelmann csoport megvásárolta a tőkehiánnyal küzdő Zalai Nyomdát, a város teljes támogatásával tehette ezt, amivel a képviselő-testület több száz munkahely megmaradását, s újak létrejöttét támogatta. Városszerte pedig több ezer új állás megteremtéséhez járult hozzá az elmúlt időszakban a grémium. Pedig, emlékeztetett a miniszter, az elmúlt évtizedekben komoly gazdasági nehézségekkel küzdött a zalai megyeszékhely.

 

Munkahelyek ezrei szűntek meg, a város adóbevétele csökkent, új adókat kellett kivetni, idézte fel Lázár János. Ahhoz, hogy „Zalaegerszeg talpon tudjon maradni", helyi összefogásra és némi kormányzati támogatásra volt szükség, ezért „tisztelet és hála azoknak a polgároknak, akik adóforintjaikkal hozzájárultak a sikerhez", mondta. Majd Orbán Viktor kormányfő megbízásából megerősítette: Zalaegerszeg kiemelt szövetségese a kormánynak. Úgy tekintenek a városra és térségére, mint az ország fejlődési tartalékára, s a következő évtizedek gazdasági növekedéssel kapcsolatos problémáinak megoldásában fontos szerepet szánnak e régiónak. Jelezte: mivel a kormány „Zala megye gazdasági helyzetével nem volt elégedett", területfejlesztési szempontokat szem előtt tartva döntött úgy, hogy Zalaegerszegre telepíti az autóipari tesztpályát. Ez, emelte ki a miniszter, „nem csupán egy 40 milliárdos beruházás, hanem a következő húsz év fejlődésének záloga az autóiparban". S hogy eljutni is könnyű legyen a városba, folytatta a politikus, a kormány 105 milliárd forintból a 76-os út négysávosításával összeköti Zalaegerszeget az M7-essel, továbbá Vasvárig megépül az M9-es. S a kabinet szívesen nyújt támogatást a Mindszenty-emlékközpont felépüléséhez is, még akkor is, ha vannak, akik „ennek a programnak a létjogosultságát vitatni próbálják". A kormány „teljes mellszélességgel odaáll nemcsak a gazdasági, hanem a lelki típusú áldozatvállalás és programok mellé is", közölte a miniszter.

Üzemlátogatáson a vendégek: dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke és Vigh László országgyűlési képviselő, valamint a házigazda, Czirkl György, az Edelmann Hungary Packaging Zrt. vezérigazgatója

Vigh László pohárköszöntőjében arról beszélt: ma Magyarországon hatezer német vállalkozás dolgozik 300 ezer embert foglalkoztatva. Németország s a német vállalatok stratégiai partnereink, tette hozzá, kiemelve: 25 éve nem volt olyan alacsony a munkanélküliség hazánkban, mint most, a cél azonban a teljes foglalkoztatottság elérése, amiben az Edelmann és a hozzá hasonló német tulajdonú cégek is segítik a kormányt.

Dierk Schröder, a családi tulajdonban levő Edelmann konszern ügyvezető elnöke arról tájékoztatott: a magyar leányvállalatnál, az Edelmann Hungary Packaging Zrt.-nél a közel 5 milliárdos beruházás keretében 12 ezer négyzetméteres gyár épült, a foglalkoztatottak száma a tavalyi 177-ről 280-ra nőtt, 2020-ig pedig 300-ra emelnék a létszámot. A termelés 2018-ig a jelenlegi évi 11 ezer tonna kartondobozról 17 ezer tonnára nőhet, az árbevétel pedig 5 milliárdról – évi 6 százalékos növekedés mellett – legalább 8 milliárdra, míg az export 18-ról 30 százalékra. Az Edelmann a második legnagyobb, hajtogatott kartondobozokat gyártó cég hazánkban, papírcímke-gyártásban pedig társvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!