Hírek

2016.05.04. 16:52

Felesleges testületek? - Konzultáltak Zalaszántón

Zalaszántó – A közmunkaprogram, a hulladékszállítás, az iskolák és a közétkeztetés államosítása veti fel a legtöbb kérdést a településvezetőkben – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége kistelepüléseknek szervezett, Zala megyei konzultációján.

Keszey Ágnes

Vannak feladatok, amelyek helyben láthatók el leghatékonyabban, szemben a centralizációval – hangzott el a MÖSZ rendezvénysorozatának zalai állomásán. A kistelepülések képviselői a közmunkaprogramról is hallhattak tájékoztatót. A belügyminisztériumi főtanácsadó, Lőrincz Leó előadása sok kérdést vetett fel: többek között a foglalkoztatottak lehetséges köréről és eszközbeszerzési támogatásokról is, majd dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke az önkormányzatok életében legtöbb kérdést felvető témákról szólt.

Dézsi Attila és dr. Gémesi György a fórumon. Fotó: A szerző

– A központosítás után akár egy guriga wc-papír vásárlására is engedélyt kell kérni, míg az önkormányzati képviselő-testületek feleslegessé válnak – ezt egy polgármester is megfogalmazta. Ami a hulladékgazdálkodást illeti: most reális esélye van annak, hogy előbb-utóbb ott fog maradni a hulladék az utcán. Egy esetben talán nem, ha minden társaságnak az állam negyedéves előleget biztosít. Kértük, hogy vizsgálják meg, mennyi pénz kell ahhoz, hogy működjenek a cégek, elvigyék a hulladékot, kifizessék a dolgozóknak a bért és a benzint meg tudják venni – összegezte dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke.

Szóba került az iskolák finanszírozása is. A MÖSZ koordinálásával több önkormányzati szövetség kezdeményezi, hogy azok a települések, amelyek fenn tudják tartani az iskolákat – és ehhez megkapják az arányos finanszírozást – elláthassák ezt a feladatot. A szerdai rendezvényen elhangzott: Zalában is létrejön a MÖSZ polgármesteri tagozata, Dézsi Attila zalaszántói polgármester irányításával. A cél az, hogy a kistelepülési polgármesterek megosszák egymással tapasztalataikat és aktuális információkhoz jussanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!