Hírek

2017.04.26. 14:15

Felmentették a csapi gyilkos vádlott-társát

Pécs – Tizenöt év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte szerdán jogerősen is a Pécsi Ítélőtábla azt a berzencei férfit, aki 1996 áprilisban Csapiban megölte ismerősét.

Arany Gábor

A történtek idején  18 éves F. Rajmund 1996. április 5-én előre kitervelten, nyereségvágyból ölte meg ismerősét, majd ellopta értékeit. Vádlott-társa, a 43 éves Cs. Demeter 13 év fegyházat kapott az emberölésben bűnsegédként való részvételéért. Az elsőfokú ítélet szerint  F. Rajmund még középiskolásként ismerte meg a későbbi áldozatot, a 48 éves, Csapiban lakó férfit, aki szexuális kapcsolatot kezdeményezett vele.  F. Rajmund idővel  a kapcsolatnak véget akart vetni és megszabadulni tőle, ehhez barátja. Cs. Demeter segítségét kérte. Arra az elhatározásra jutottak, hogy a fiú a férfit megöli és elveszi értékeit, ehhez légfegyverből házilag átalakított, egylövetű, kiskaliberű puskát  kapott Cs. Demetertől.

A fiú 1996. április 5-én ismét találkozott 48 éves ismerősével, az estét Csapiban töltötték, majd amikor a férfi elaludt közelről fejbe lőtte.  Három vadászfegyvert, tévét, videomagnót, fényképezőgépet szedett össze, bepakolta a férfi Lada Nivájába és Berzencére hajtott.  A következő napokban Cs. Demeter segítségével  pénzzé tették az értékeket. A holttestre csak a gyilkosság után öt nappal később bukkantak rá. A nyomozás annak idején pár hónap után holtpontra jutott. A vagyontárgyak és a fegyverek nem kerültek elő, ám 2012 októberében Somogyudvarhely külterületén, Cs. Demeterhez köthető területen, erősen korrodált, szennyezett állapotban, pulóverbe csavarva egy erdész megtalálta a csapi áldozat Simson márkájú fegyverét.

F. Rajmundot előre kitervelten, nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés, valamint hamis vád bűntette miatt marasztalták el.  Cs. Demetert felbujtással vádolták, mert F. Rajmund azt vallotta, hogy ő javasolta megoldásként a gyilkosságot, amihez az átalakított, nyilvántartásokban nem szereplő fegyvert is adta és cserébe a csapi férfi értékeit kérte.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, de az ítélőtábla ezt  F. Rajmundnál nem tartotta megalapozottnak, és az elsőfokú határozatot helybenhagyta. Cs. Demeter esetében az ítélőtábla a vádlottra terhelő megállapításokat mellőzte. Azaz, a  férfi nem tudott a bűncselekmény elkövetéséről, nem ő adta a bűncselekmény elkövetéséhez használt pisztolyt F. Rajmundnak és nem vett részt a bűncselekményből származó tárgyak értékesítésében, azok sorsa ismeretlen. Cs. Demetert ezért az ítélőtábla az ellene emelt vád alól bizonyítékok hiányában felmentette.

Az ügyész az  ő  vonatkozásában fellebbezést jelentett be a felmentő rendelkezés miatt,  jogerős döntést így a Kúria hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!