Hírek

2017.02.24. 20:05

Elbontották a felszabadulási emlékművet - Magyar Szabadság Emlékmű kerül a helyére

Zalaegerszeg - Életveszélyes állapotba került, ezért a héten lebontották a vasútállomással szemben, a Bajcsy-Zsilinszky téren 1955-ben állított, 1956-ban a forradalom napjaiban ledöntött, majd 1957-ben visszaállított felszabadulási emlékművet.

Arany Gábor

A történteket az MSZP város elnöksége szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében szoborrombolásnak nevezte. Vélelmezve, hogy ezzel a feledésbe süllyesztik a náci megszállás alóli felszabadulást is.

Érdeklődésünkre Balaicz Zoltán polgármester elmondta, az emlékmű állapotát tavaly tavasszal statikus mérte fel, aki közölte, olyan mértékben korrodálódott szerkezetében, anyagában, hogy életveszélyes. Bármikor ledőlhet, ezért el is kerítették.

Életveszélyessé vált, ezért a héten elbontották az emlékművet Fotó: Pezzetta Umberto

- Ezt követően a közgyűlési frakciókkal egyeztetve határoztunk a felújításról, amit az MSZP képviselőjével is egyeztettünk, sőt, az egyik évszámra vonatkozó javaslatát is elfogadtuk, ezért is furcsa a levelük. Úgy gondoltuk, hogy az esetleg politikai vitákat gerjesztő felszabadulás helyett szabadság emlékműként állítsuk helyre. Nem vitatva, hogy az ország 1945-ben felszabadult a nyilas uralom alól - tette hozzá. Mint elmondta, a felújítandó emlékmű formája nem változik. Megmarad az elején Mikus Sándor domborműve, a virágzó ágat tartó nő. Ez alatt lesz olvasható Kossuth Lajos gondolata: „A szabadság oly kimeríthetetlen kincs, mely azáltal, hogy véle többen osztoznak, sem fogy, sem gyengül, sőt nő, sőt erősödik". A hátoldalán pedig ez: „Mindazok emlékére, akik életüket, vérüket áldozták a magyar nemzet függetlenségéért, szabadságáért és felvirágoztatásáért." Ezenkívül ott lesz a magyarok szabadságért vívott küzdelmének öt jeles dátuma - 1703-11, 1848-49, 1945, 1956, 1989 - és az akkori címerek is szerepelnek majd.

Érdekesség, hogy az 1956 októberében ledöntött, de fél évre rá újraépített emlékmű bontáskor a dombormű hátoldalán egy soha nem látott, elrejtett, nagy méretű véset került elő, Petőfi Sándor Élet vagy halál című versének első soraival: „A Kárpátoktul le az Al-Dunáig Egy bősz üvöltés, egy vad zivatar! Szétszórt hajával, véres homlokával Áll a viharban maga a magyar." Talán az 1957-es visszaállításkor véste oda titokban valaki, a forradalomra utalva - ezt kideríteni a történészek feladata lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!