Hírek

2017.06.26. 09:17

Felújítják a letenyei Makovecz-könyvtár tetőszerkezetét

Felújították a határ menti város emblematikus épülete, a Makovecz-stílusban épült könyvtár fa szerkezetét; legfőképpen a tetőzetet impregnálták a szakemberek.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Farkas Szilárd polgármester lapunknak elmondta: ezt a beruházást már semmiképp sem lehetett tovább odázni, ugyanis a fa építőelemek, a tetőszerkezet, a fa tartóoszlopok és az ablakkeretek is károsodtak.

- A felújítás elsősorban a tető meglehetősen rossz állapotú fa zsindelyei miatt vált szükségessé - hallottuk a polgármestertől. - A tetőzet bizonyos elemeit ki is kellett cserélni, s fontos feladat volt a tetőszerkezet impregnálása. A képviselő-testület tavaly döntött arról, hogy elvégezteti ezt az évek óta húzódó karbantartást. Akkor azonban a nem megfelelő időjárás miatt csak a tető magasnyomású tisztítására kerülhetett sor, a többi munkálat áthúzódott az idei évre. Ennek köszönhetően a fa szerkezet most egy gomba- és penészölő szeres kezelést, valamint folyékony kátrány-fedést kapott. Mivel azonban pályázati forrást ehhez nem sikerült találnunk, ugyanis ilyen kiírás nem volt, a szükséges pénzt, 10 millió forintot a város saját költségvetéséből kellett biztosítanunk.

A kivitelezést Lovkó István ipari alpinista végezte munkatársaival

Farkas Szilárd azt is elárulta: a könyvtárépület fa szerkezetét nem csak a penészgombák és a csapadék károsították, hanem a városban túlszaporodott madarak, a harkályok is.

-A madarak a tartóoszlopokat kezdték ki, de nem csak azokat, hanem a város épületeinek külső hőszigetelését, így például az iskolaépület homlokzatának hungarocell borítását is - folytatta Farkas Szilárd - Lyukakat fúrtak és fészket raktak beléjük. Mivel a madárfaj védett, meg kell várnunk a költési idő végét és csak aztán tömhetjük be a keletkezett lyukakat.

A polgármester hozzátette: a könyvtár épületével a mostani felújítással reményeik szerint legalább 5 évig nem lesz probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!