Hírek

2015.09.02. 13:37

Férfiak 40 év munka után - A szakszervezeti vezető szerint meglesz a 200 ezer szignó

Zalaegerszeg –Áprilisban Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezete ügyvivő testületének tagja magánemberként kezdeményezett népszavazást arról, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak negyven év munkaviszony után.

Hajdu Péter

Zalában is folyik az aláírásgyűjtés a népszavazás megtartása érdekében, november 5-ig 200 ezer érvényes szignónak kell összegyűlni, hogy elrendeljék a referendumot. Az érdek-képviseleti szervezetek széles köre folytatja a gyűjtést. Dr. Kurucz Erika jogász, a Zala Megyei Liga Szakszervezet elnöke is rendszeresen részt vesz ebben. Tapasztalatairól kérdeztük, illetve egy újabb aktualitásról, miszerint dr. Dessewffy Alice ügyvéd az Alkotmánybíróságon támadta meg a kezdeményezést, mert szerinte egy sikeres népszavazás következménye sértheti az alaptörvény azon rendelkezéseit, melyek szerint a női esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód a pozitív diszkrimináción keresztül valósul meg.

Az ellenvélemény szerint a nőknek kétszeresen kell helyt állniuk, a munkában és a családban is, ezért az Alaptörvényre hivatkozik a panasszal élő, miszerint a nők hátrányos helyzetben vannak.

Néhány hete a zalaegerszegi vasútállomáson a dolgozók demonstráltak a nyugdíjazás ügyében. Fotó: Archív

– Én sokat beszélgetek az emberekkel az aláírásgyűjtések során, ahol férfiak elmondták, hogy ők közösen nevelik a gyermekeket, és ugyanúgy kiveszik a részüket a családi feladatokból. Másrészt statisztikákból tudni, hogy a férfiak 7-8 évvel kevesebbet élnek a nőknél, ami szomorú adat. A munkám során a gyárakban sok ötven feletti férfival találkozom, ők vannak ott többségben. Látszik rajtuk, mennyire felmorzsolja az egészségüket az idő, a gyakran tizenkét órás műszakok, a munkaidőkeret bevezetése. De ezen a vitán túl jogi szempontból a népszavazás kérdésével következő a helyzet. Bárkinek joga van népszavazást kezdeményezni, az eljárást a népszavazásról szóló törvény szabályozza. Ha a kezdeményezés nem ütközik jogszabályba, és a Nemzeti Választási Iroda hitelesíti a kérdést, kezdődhet az aláírásgyűjtés. A népszavazás eredménye végül majd megmutatja, hogy az ügy valóban széles társadalmi rétegeket érint-e. A törvényhozók ugyanis lehet, hogy néha megfeledkeznek arról, mit szeretne a kisember. A népszavazás lényege, hogy segítsük őket emlékeztetni. Ha majd a népszavazás eredményes lesz, törvényhozási kötelezettség lép életbe – mondja.

Ellenvélemények szerint a nők hasonló joga öt éve él, és eddig mintegy 130 ezren vették igénybe a nyugdíjba vonulás lehetőségét. Ezzel szemben a hasonló nyugdíjlehetőség férfiakra történő kiterjesztése már jövőre 150-160 ezer új nyugdíjast eredményezne, amit nem bírna el a jelenlegi nyugdíjkassza, esetleg általános nyugdíjcsökkentéssel.

– Jogászként azt mondhatom, amennyiben törvényhozási kötelezettséget ró a népszavazás a honatyákra, akkor a költségvetésben nekik kell megoldaniuk azt a kérdést, hogy meglegyen a megfelelő anyagi háttér.

Dr. Kurucz Erika érdeklődésünkre elmondta, információi szerint a másik szakszervezeti szövetség is összegyűjtött már mintegy 60 ezer aláírást, és a Ligánál is van ennyi.

– Nincs kétségem afelől, hogy határidőre összegyűlik a népszavazáshoz szükséges mennyiség – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!