2017.08.18. 13:23
A kisebbek is finomak, nem csak a nagy szeműek
A két szőlőfajta: a bor-és a csemegeszőlő a főszereplője a csütörtök este kezdődött fesztiválnak, mely vasárnap estig várja a közönséget.
A Bor-és csemegeszőlő fesztivál vendégei megismerkedhetnek különböző szőlőfajtákkal és térségi borokkal.
–Megpróbáljuk bemutatni a bor eredetét a tőkétől, a szőlőig. Igaz, hogy a csemegeszőlőből nem szoktunk bort készíteni, de nagyon finom a kettőnek az ötvözete. Én javaslom mindenkinek, hogy próbálja meg a csemegeszőlőt és a bort együtt fogyasztani- tanácsolta a csütörtök esti megnyitón Péter Károly polgármester. Itt jelentette be, hogy Vonyarcvashegy nagyközség bora a képviselő-testület választása alapján a helyi Papp és fiai pincészet Zenit bora lett.
A Művelődési Ház által szervezett hagyományos rendezvényen Péter Károly kínálta a település borát és csemegeszőlőt - Fotó: Keszey Ágnes
A fesztiválon különböző szőlőfajták bemutatójával várja az érdeklőket dr. Bakonyi László, aki szaktanácsokkal is szolgál mindazoknak, akik szeretnének vagy már foglalkoznak szőlő-és bortermeléssel. A megnyitón tartott szakmai ismertető nyitányaként evidenciaként leszögezte: a borszőlőből bort készítenek, a csemegeszőlőt pedig megesszük. Ez utóbbiról felidézte: hajdanán olyan szőlőket ettek az emberek, amelyek nem voltak nagy bogyójúak, nem kellett velük sokat törődni, sem permetezni, mégis jó ízűek voltak. Ma viszont - mint mondta - a multik polcain- óriás fürtű, színes, csodálatos szőlők vannak, melyek sok permetezést igényelnek.
- És ha megkóstoljuk ezeket, nagy élményt nem adnak. Merre van tovább az út? Ennél nagyobb fürtű, szebb, jobb kell?- tette fel a kérdést dr. Bakonyi László, s rögtön egy tanáccsal meg is válaszolta: van sok hazai fajta - még ha nem is csábítanak óriás fürtökkel - amelyeket őseink szívesen fogyasztottak.
- Ilyeneket itt is kóstolhatnak - például a saszlát - amelyek apáink generációjából származnak. Visszajöttek a régi fajták: az Othelló, Izabella, de már korszerűbb formában, mag nélküliként és kevésbé vegyszerigényesen. Vannak itt permetezés nélkül termelhető, korai, most érő és kóstolható fajták. A csemegeszőlők közül azt kell választani, ami Magyarországon terem, nem a legnagyobb, nem a legszebb: a kisebb, csúnyább is tud nagyon jó ízű lenni - hangzott a tanács. A Bor-és csemegeszőlő fesztiválon nem csak e gyümölcsök és ételek, hanem koncertek is várják a közönséget.