Hírek

2015.10.07. 09:49

Fiatal házvezetőnő szabadította meg a vagyonától az idős férfit

Zalaegerszeg - Idős férfi bizalmába férkőzve több millió forintot, fiktív adásvételi szerződésekkel értékes ingatlanokat szerzett meg az nő, akit az egerszegi törvényszéken kedden jogerősen 2 év, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett börtönre ítéltek.

Arany Gábor

A most 38 éves, keszthelyi  R. D. még 2006 májusában ismerkedett meg az idős német férfival, akinél házvezetést vállalt Hévízen. A férfi - életkora és  egészségi állapota miatt - mozgásképessége, beszédkifejező készsége megromlott, látása súlyosan meggyengült, állandó gyógyszeres kezelésre szorult. A mindennapi életviteléhez segítséget igényelt, az ezzel járó  feladatokat a Németországban dolgozó felesége helyett a házvezetőnő látta el. Ezt a munkát kapta meg R. D., aki felismerte, hogy a férfi - bár ügyeit igyekezett többnyire önállóan intézni - könnyen befolyásolható.

Munkába állása után egy évvel, 2006 júliusában keltezett kölcsönszerződés szerint 41 ezer eurót, 11,4 millió forintot kapott az idős férfitől a nő gépkocsi vásárlására. A megállapodásuk dacára a havi 100 ezer forintos törlesztés elmaradt. Állandó hitegetés után a nő 2008 májusában rábírta az idős embert tanúk előtti írásbeli nyilatkozat aláírására, ami szerint 2000 eurós részlet megfizetésével a teljes tartozását teljesítette. A pénzt a tanúk előtt le is számolta, ám az végül nem került a férfihoz.

Az asszony azzal az ígérettel, hogy munkaadóját haláláig ápolja és illően eltemetteti 2008 szeptemberében rábírta, hogy 8,4 millió forint értékű hévízi házát ajándékozza neki a férfi. A megszerzett ingatlant röviddel később eladta az asszony. Ezek után hat héttel később R. D. arra is rávette, hogy másik, 12 millió forintot érő hévízi ingatlanára adásvételi szerződést kössön vele. A 2008 októberében kelt okirat szerint a pénz gazdát cserélt, a  valóságban ennek nem volt nyoma. A házat a nő másfél évvel később 13 millió forintért eladta. Az előző ügyletekkel azonos időszakban, 2008. november elején született szerződés szerint az asszony 3 millió forintért megvette az idős férfi cserszegtomaji telkét is. Bizonyíthatóan pénz itt sem cserélt gazdát, az ingatlant egy évvel később az asszony 4 millióért továbbadta. A házvezetőnő az utolsó szerződéskötést követő napon – korábbi ígérete ellenére – az idős embert elhanyagolt állapotban, kevés készpénzzel a családjához, Németországba szállította, majd megszakította velük a kapcsolatot. A férfi  a családja előtt nem tudott elszámolni a vagyonával, az állapota miatt 2009 augusztusában gondnokság alá helyezték, a következő év végén meghalt. A rokonok feljelentést tettek a történtek miatt.

A vádakat a nő az eljárásban végig tagadta, ennek dacára az elsőfokú ítélet után – a bűnösségét el nem ismerve – több ígéretet tett a kártalanításra. Az e héten, kedden tartott másodfokú tárgyalást követően az ítélet kihirdetését szerdára napolták el a törvényszéken. Aznap reggel az asszony nevében 15 millió forintot utaltak át a férfi családját képviselő ügyvéd számlájára. Erre a részbeni kártalanításra is tekintettel az első fokon kiszabott 3 év, börtönben letöltendő szabadságvesztést 2 évre enyhítettek, ennek végrehajtását 5 évre felfüggesztették. Az asszonyt csalás, valamint folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt marasztalták el jogerősen és elrendeltek vele szemben közel 21,8 millió forint értékre vagyonelkobzást is, az örökösök további polgári jogi igényét egyéb törvényes útra utasították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!