Hírek

2017.02.06. 18:01

Sokan kényszerből mennek egyetemre, nem tudásvágyból

Zalaegerszeg - Presztízskérdés vagy tudásvágy? Mi miatt mennének egyetemre a fiatalok és mennyit jelent számukra egy szakma? A Deák Ferenc Gimnázium, Szakgimnázium és Szakiskola végzős diákjaival beszélgettünk.

Rankasz Brigitta

A legtöbb fiatalnak az egyetemi évek jelentik a legnagyobb lépést a felnőtt lét felé, hiszen ebben az időszakban szabadulhatnak ki először a családi fészekből. Régebben a diploma megszerzése a biztos jövőt jelentette, ám értéke mára kissé csökkent. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az utóbbi években ugyan kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, még mindig hiány van szakképzett munkaerőből.

Az idén érettségiző Sipos Virág fontosnak tartja a diplomát, ám azt is el tudja képzelni, hogy OKJ-s képzésben vesz majd részt.

- Célom az ELTE óvónőképző szakja, de ha nem sikerül bejutnom, OKJ-s képzésre megyek. Azért szeretnék óvónő lenni, mert imádok gyerekekkel foglalkozni. Tudom, hogy az irodai munka nem nekem való, szeretem a pörgést és a változatosságot - mesélt terveiről a fiatal lány.

Árvai Csaba, Sipos Virág, Zelkó Réka és Horváth Gábor már felkészült a továbbtanulásra, határozott elképzelésük van a jövőjükről

Virág szerint manapság nagyon is számít, ki mit végzett el.

- Sok tehetséges ember mászkál diploma nélkül, de sajnos a munka világában igencsak számít a képzettség. Rengetegen vannak, akik nem tudásvágyból, hanem kényszerből mennek egyetemre, hogy felmutathassanak valamilyen papírt, szerencsére engem senki sem befolyásolt - fejtette ki Virág, akinek minkét szülője diplomás, de sosem szabták meg neki, milyen irányban tanuljon tovább.

Osztálytársa, Árvai Csaba szerint szakmunkás képzettséggel is lehet jól keresni, bár ő gyermekkori álma miatt inkább egyetemre menne.

- Pszichológusként akarok dolgozni, amihez elengedhetetlen az egyetemi képzés. Szerintem manapság a diploma nagyjából annyit ér, mint régen az érettségi, sok szülő el is várja, hogy legyen. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy akár cukrászként vagy kőművesként is meg lehet gazdagodni - mondta, majd hozzátette, ha nem veszik fel az egyetemre, szívesen dolgozna vízimentőként, amelyből tavaly már végzettséget is szerzett.

A szintén érettségi előtt álló Horváth Gábornak egyelőre nincsenek konkrét tervei, a sport azonban nagyon érdekli.

- Gyógytornász, dietetikus, testnevelő tanár - csak néhány szakma, ami szóba jöhet nálam. Fontosnak tartom a diplomát, de ez sem garancia, csak esély a magasabb színvonalú életre - fejtette ki véleményét.

Zelkó Réka sem tartja kiemelten fontosnak, hogy megszerezze azt a bizonyos papírt. A lány hivatásszerűen foglalkozna a fotózással, bár tanárai unszolására mégis jelentkezett egy szombathelyi egyetemre.

- A diploma mindenki szemében jelent egy kis elismerést, viszont véleményem szerint egy szakma is lehet ugyanolyan jó. Bár beadtam a jelentkezésemet egyetemi képzésre, nem keseredek el, ha nem sikerül bejutnom. Találtam is egy OKJ-s fotográfus tanfolyamot, ami szimpatikus - mesélte Réka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!