Hírek

2017.07.27. 18:45

Film készül Lubics Szilvia sivatagi futásáról

Ha a jövőben lesz rá lehetőség, újra elindul a Badwater ultramaratonon Lubics Szilvia.

Korosa Titanilla

A sportoló minderről tegnap a termál hotelben megtartott sajtótájékoztatón beszélt, amelyen részt vett dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke, valamint Kárpáti Zoltán, a szálloda igazgatója is.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Lubics Szilvia nemrég teljesítette a világ egyik legnehezebb versenyét, a Badwater ultramaratont a kaliforniai Halál-völgyben.

– Számomra ez a verseny azért volt fontos, mert Európában a legnehezebb erőpróbákat már teljesítettem és szerettem volna egy olyan kihívást, ami túlmutat az eddigieken. Itt nem a 217 kilométeres táv jelentett nehézséget számomra, hanem a sivatag klímája – mondta a sportember.

Balról Kárpáti Zoltán, Lubics Szilvia és dr. Pál Attila a sajtótájékoztatón
Fotó: Kósa Róbert

- A versenyen éjszaka 40, nappal pedig néha 50 Celsius-fok feletti hőmérsékletben futottunk - folytatta Lubics Szilvia. - Külön nehézséget jelentett a 4500 méter szintemelkedés, hiszen három nagyobb hegyen keltünk át.

Hozzátette: európai futóknak nehézséget jelent, ha nem tudnak sivatagi viszonyok között készülni, hiszen nehéz az ottani körülményekhez alkalmazkodni. Mint mondta: a fogorvosi munka és a családja mellett neki sem volt lehetősége hasonló adottságú helyszínen edzeni, ehelyett például szaunában végzett futóedzéseket.

- Ez a verseny ugrás volt az ismeretlenbe - tette hozzá. - Nem volt időtervem, sem helyezésbeli célom, mivel nem tudtuk előre, hogyan reagálok a verseny adta kihívásokra. Úgy gondolom, jól sikerült a felkészülésem és a futás is, az első európai befutó voltam és 4. a nők között. Összesen 97-en indultak, a versenyzők egyharmada női futó volt. Szeretnék majd visszamenni és - mivel keresem a határok feszegetésének lehetőségét - az a cél, hogy még jobb eredményt érjek el.

Lubics Szilvia Badwater versenyen való részvételét - több támogató mellett - a Zala Megyei Önkormányzat is segítette.

- Szilvia az emberi képességek határait feszegeti, amire átlagemberként csak csodálattal tudunk nézni - mondta dr. Pál Attila. - Büszkék vagyunk rá, az általa nyújtott teljesítményre, amit ilyen szerényen, napi teendői mellett ért el. A megyei önkormányzat ahhoz nyújtott támogatást, hogy Lubics Szilvia Badwateren való részvételéről felvételek készüljenek, hiszen fontos, hogy ezt a futást megörökítsék a jövő számára, illetve így lehetőség nyílik arra, hogy a versenyről később film is megjelenjen.

A közel félórás kisfilm első alkalommal mutatja be a világ egyik legnehezebb ultramaratonjaként számon tartott megmérettetést, illetve testközelből látható lesz a sportoló élethez, versenyzéshez való hozzáállása. Az őszre tervezett bemutatónak a lenti szálloda ad majd helyet.

Emellett elhangzott tegnap az is, hogy október elején Lubics Szilvia vezetésével futó- és jógatábort is szerveznek majd Lentiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!