Hírek

2016.09.23. 09:57

Fő az óvatosság - Egy szippantás is halálos lehet

Sokan tévesen azt hiszik, a szén-dioxid mérgező gáz. Pedig minden pillanatban körbevesz bennünket, mivel a levegő egyik alkotóeleme. Ugyanakkor szüret idején akár tragédiát is okozhat.

Szabó Zsófia

A borkészítés egyik velejárója a szőlő erjedése során keletkező mustgáz. Amely – mint a közelmúltban az ország egyik borvidékén bekövetkezett eset is tükrözi – az óvatlan gazdák életébe is kerülhet. Vagy mégsem a szén-dioxid tehet minderről? Utánajártunk.

Elsőként nézzünk egy hétköznapi példát. Kisebb irodahelyiségben együtt dolgozik több ember. Nem szellőztetnek, nem nyitnak ablakot, ezért hamarosan aluszékonysággal és fejfájással szembesülhetnek.

Légző álarc, sűrített levegős légzőkészülék és életmentő kötél. Egy mustgázzal teli helyiségben
csak így tartózkodhatnak teljes biztonsággal a tűzoltók. Képünkön Gazdag Tamás (balról)
és Pesti Márk a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltó őrmesterei

– Ennek oka elsősorban az, hogy a levegő oxigéntartalma egy idő múlva csökken, míg a szén-dioxid-koncentrációja nő – mondta Martonné Pálfalvi Katalin, a kanizsai Batthyány Lajos Gimnázium biológia-kémia szakos tanára.

– Tehát a tüneteket nem az utóbbi gáz okozza, hanem az oxigén hiánya. Amit a szén-dioxid kiszorít, így változik a levegő összetétele is – állította a pedagógus.Nem csak zárt helyiségben lehet ezt tapasztalni, hanem szőlőbetakarítás idején, a pincékben is. Nem múlik el úgy esztendő, hogy ne történne valahol tragédia. Pedig mindez egyszerű és minimális költséggel járó elővigyázatossággal elkerülhető lenne.

– Vannak gazdák, akik már akkor spiccesen mennek be pincéikbe, amikor forr a must, erjed a szőlő – jegyezte meg elöljáróban Kovács Ottó borász, aki több évtizede foglalkozik hivatásszerűen bortermeléssel a nagyradai Szelemi-hegyen. – A gazdák ugyanis alkoholos befolyásoltság alatt nem érzékelik az oxigénhiányos állapotot, pedig vannak tünetei. Ennek folytán rövidesen már tehetetlenek lesznek – summázta a termelő, aki szerint azonban a „szakavatott, hozzáértő orr” megérzi a gázt a levegőben.

– Ez elsősorban a bor tárolásától és a szőlőfajtától függ. Illetve attól, milyen intenzitással zajlik az erjedés. Vannak olyan, fahordóban érő fajok, amiknél a szüret másnapján spontán – ráadásul zajos, dinamikus – erjedés kezdődik. A szürkebarát is ilyen. Az erjedés viszont irányítható, pontosabban, bele lehet segíteni, persze csakis a fémhordóban tárolt nedűknél. Ilyenkor lassabban indul be a mustforrás és hosszabb ideig tart – összegezte.

A borász elárulta: a spontán erjedésű fajtáknál „plusz szagot” nem érez a levegőben, viszont verejtékezést szokott tapasztalni. Ilyenkor azonnal elhagyja a helyiséget. Irányított erjesztés esetén viszont „citromültetvényhez” hasonló illat költözik a pincébe.– Nem teszem kockára a munkatársaim vagy a magam életét.

Kovács Ottó borász ellenőrzi, elkezdődött - e a minap szüretelt szőlő erjedése. Előre tudta a rutinos és tapasztalt termelő, hogy a pince hideg hőmérséklete s a gyümölcs fajtája miatt még nem indult a must forrása, ezért bátorkodott beleszippantani a tartályba. Persze, azért eközben a ventillátorok szorgalmasan keringették a pince levegőjét.   
Fotó: Szakony Attila

Ezért amellett, hogy az ajtók, ablakok folyamatosan nyitva vannak a gázképződés időszakában, ventillátorokat is felszereltettem – hangsúlyozta, hozzátéve azt is: a hideg hőmérsékletű időjárás némileg féken tartja, zabolázza az erjedés folyamatát, ezáltal a gázképződést. Mivel alacsonyabb hőfokról „lustábban” indul a must forrása.

– Nálam jelenleg három fajta erjed intenzíven – részletezte Kovács Ottó. – De volt olyan év, amikor egyszerre erjedt tízezer liter: ekkor egy hétig még csak közelébe sem mentem a pincének. Ekkora mennyiségnél a helyiség szellőztetése is édeskevés.–Azonnal jöttek volna a tünetek: zavartság, fejfájás, ájulás, rosszabb esetben a hamar bekövetkező eszméletvesztés, a védekezésre képtelen állapot, majd a fulladásos halál – kapcsolódott a beszélgetésbe dr. Bicsák György, a Kanizsai Dorottya Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának osztályvezető főorvosa.

Megjegyezte: szerencsére pályafutása során, annak ellenére, hogy tizenhét évig mentőzött is, nem találkozott olyan beteggel, aki a mustgáz miatt járt volna pórul, vagy szenvedett volna szén-dioxid mérgezést.–Amennyiben emiatt kerülne hozzánk beteg ellátásra, az állapotától, tüneteitől függő kezelési protokollt alkalmaznánk. Szóba jöhetne az oxigén-terápia, keringés- és légzéstámogatás, görcsgátlás, legrosszabb esetben pedig az újraélesztés – összegezte dr. Bicsák György.Ám mégis mit tehetünk, mi magunk, laikusként, ha egy pincében magatehetetlen embert látunk?

– Azonnal értesítsük a katasztrófavédelmet, a mentőkkel egy időben – vette át a szót Cseresznyés Dániel tűzoltó főhadnagy, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Kiemelve fontos tudnivalóként azt is, ne magunk induljunk a bajban lévő segítségére, mert sajnos sokszor előfordult olyan eset, hogy az is áldozattá vált, aki embertársa megmentésére sietett.

– A katasztrófavédelem minden évben felhívja az emberek figyelmét a mustgáz veszélyeire – folytatta Cseresznyés Dániel, majd felidézte: Zalában utoljára 2013-ban történt tragédia, amikor a megyeszékhely mellett követelt áldozatot a mustgáz.

– Pedig a sajnálatos esetek megelőzhetőek lennének – állította.

– A borospincék szellőztetése és a szén-dioxid érzékelők telepítésen túl alkalmazható a közismert módszer is. Amikor az ember gyertyával a kezében megy a pincébe. Azonban fontos tudni, a gyertyát ne vállmagasságban, előre nyújtott kézben tartsuk. A derekunk alá kell ereszteni. Mivel a szén-dioxid a talajhoz közel telepszik meg, így ha magasan fogjuk a gyertyát, nem biztos, hogy kihuny a lángja – így Cseresznyés Dániel.

– Mindehhez legalább 14 százalékos mustgáz-koncentráció szükséges. Viszont már hét százalékos szén-dioxid koncentráció is tüneteket okoz.

– A legegyszerűbb, egyben legjobb megoldás, ha egy rúdhoz erősített gyertyát tartunk lábmagasságban. Amennyiben a gyertyaláng kialszik, akkor nincs elég oxigén a pincében, így a helyiséget azonnal el kell hagyni. Amíg nem késő.

 

Létezik biztos módszer a baj megelőzésére?

Gyertya, alaposan átszellőztetett helyiség, szén-dioxid- érzékelő. A hozzáértők szerint az erjedés időszakában – biztonságosan – e hármas módszer együttes alkalmazásával tanácsos lemenni a borospincékbe. A mustgáz ugyanis ott a levegőben, ez ellen nem lehet tenni semmit.

Azért viszont igen, hogy Márton nap tájékán, kipihenve a szőlőművelés fáradalmait, jóízűen kortyolgathassunk az új borból. A pinceablakok kitárása ingyen van.

Egy darab gyertya alig tíz forint. A mérőműszer drágább tétel. Az emberi élet viszont felbecsülhetetlen...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!