Hírek

2017.09.01. 15:50

Bemutatjuk Pedro-t a tündéri terápiás középuszkárt

NAGYKANIZSA „Sziasztok. Pedro vagyok, a terápiás középuszkár. Nagyon szeretek játszani, tanulni, és imádom a gyerekeket. Sokat járok hozzájuk gazdimmal, Szécsiné Dórával közösen. Az óvodákban, iskolákban szuperjókat játszunk! Bár én már középkorú úr vagyok, hiszen a hatodik évemet taposom, frissen tartom magam fizikailag és szellemileg is. Ezt pedig az apróságoknak köszönhetem.”

Szabó Zsófia

Arról, hogy Pedro kutya valóban ereje, értelme teljében van, egyetemi viselkedésteszt is tanúskodik.

A Kanizsán élő középuszkár nemrég két alkalommal is járt az ELTE-n, ahol fiatal, állatok viselkedését kutató egyetemisták több feladatot végeztettek vele.

Pedro nagyon szereti a játékos feladatokat. Gazdája, Szécsiné Dóra mindennap foglalkozik a kutyussal Fotó: A szerző

- A közösségi oldalon olvastam a viselkedéstesztről, mellyel a 3-6 éves kutyák különböző képességeit vizsgálják - mesélte Szécsiné Dóra, Pedro gazdája. - Ez esetben a részt vevő ebek öregedését vették górcső alá. A mozgás- vagy hallásszervi orvosi vizsgálaton túl a készségeik elemzésére irányult az egyórás időtartamú teszt, amelyben a memóriáját is elemezték. A feladatok, lévén, hogy kutatási anyagként, vélhetően doktori munkához használják fel, teljesen nem mutathatóak be egyelőre - tette hozzá. - Hogy friss-e szellemileg a kutya, azt például olyan feladattal ellenőrizték, emlékszik-e rá hosszú percek múlva, akár helyszínváltás után az eb, hova lett téve még korábban a labdája.

Szécsiné Dóra elárulta: a kutya természetesen az egyetemen is, ahogy otthon is, jutalomfalatokat kapott, ha jól teljesített.

- Ebben pedig nem volt hiba - mondta büszkén Pedro gazdája. - A tesztekről részeredményeket majd az egyetem Családi Kutya Programjának keretein belül publikálnak. Bár én már most is tudom: hiába hatéves, nincsenek olyan problémái, mint a demencia és még sorolhatnám. Az évei számának megfelelően viselkedik. Ennek egyszerű a titka. Naponta kell foglalkozni a kutyákkal. Ez nem az egészségügyi sétát jelenti. Új ingerek, szellemi feladatok kellenek neki. Magyarul, le kell fárasztani testileg és agyilag - összegezte Dóra. Hozzáfűzte azt is, hogy a gyerekekkel történő terápiás, pedagógiai, valamint gyógyító foglalkozások hozzájárulnak ahhoz, hogy Pedro fiatal maradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!