Hírek

2016.05.16. 18:52

Főhajtás az áldozatok előtt - A II. világháborús hősökről is megemlékeztek a falunap keretében

Csöde – A millennium évéhez kapcsolódó hagyomány, hogy a zalai községben pünkösdkor tartják a falunapot.

Gyuricza Ferenc

Így történt ez idén is, vasárnap délután a II. világháborús hősi halottak emlékművénél tartott megemlékezéssel kezdődött a nagyszabású program.

Többek között erről beszélt lapunknak a mintegy kilencvenfős község polgármestere. Horváth József azt is elmondta: általában kétnapos a program, szombaton sportrendezvények, míg vasárnap az ünnepi megemlékezés mellett kulturális-közösségi rendezvények zajlanak a faluban.

A megemlékezés szónoka Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke volt, aki többek közt felidézte: a II. világháború után a helyi közösségeknek nem volt lehetőségük emlékművet állítani a háborúban elesett katonák és a polgári áldozatok tiszteletére, ezt a hiányt a legtöbb település – így Csöde is, amelynek veszteséglistáján 13 név szerepelt – csak a rendszerváltást követően pótolhatta, ám az érintett családok fájdalmát ez a gesztus is csak enyhíthette.

A megemlékezést követően mások mellett a zalaszentmihályi nóta- és népdalkör, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészei, a nótaénekes Lovay László, illetve Herczeg Zsófia közreműködésével tartottak műsort a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!