Hírek

2016.10.17. 13:01

Földrengés rázta meg Lentit és környékét - remekül teljesítettek a mentőcsoportok a gyakorlaton

Lenti – A járásban működő Kerka Mentőcsoport éves rendszerben tartó gyakorlatát tartották az elmúlt hétvégén a településen.

Korosa Titanilla

A bemutatón a helyi Le-Ko Kft. műszaki mentői és a lenti hivatásos tűzoltók is közreműködtek, illetve több mentési eszközt és járművet is bevetettek a feladat elvégzése során.

A rendszerben tartó gyakorlat során egy különleges, nagyteljesítményű emelőpárna rendszert is bevetettek a mentésnél Fotó: Kósa Róbert

- A járási mentőcsoportoknak minden évben kötelező gyakorlatot tartaniuk – tájékoztatta lapunkat a helyszínen Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – A beavatkozó állománynak egy feltételezett szituációban kellett tanúbizonyságot tennie rátermettségéről. A feltételezés szerint 6,7-es erősségű földrengés rázta meg Lentit és környékét, melyben az infrastruktúra teljesen megsemmisült, jelentős károk keletkeztek, a közlekedés megbénult. Egy busz és egy személyautó karambolozott, mely során a busz felborult. Ennek műszaki mentését végezték el a Le-Ko Kft. szakemberei és a hivatásos tűzoltók.

A Kerka Mentőcsoport 32 fős városi kutató – mentő egység, melynek tagjai rátermettségüket az emlékezetes, 2014-es árvíz során is megmutatták, közreműködtek a mentési, árvízvédelmi feladatokban és a kitelepítésben is.

– A gyakorlat célja az is, hogy a műszaki mentésben résztvevő egységek gyakorolják és erősítsék az együttműködést – tette hozzá Cseresznyés Dániel. – Mellettük vannak települési mentőcsoportok is szép számmal a megyében, melyek tagjait például egy-egy szélsőséges időjárási helyzetben be tudja vetni a katasztrófavédelmi igazgatóság a saját lakóhelyük védelme érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!