Hírek

2016.04.12. 12:01

Földrengés, robbanás, gyerekek kimenekítése - gyakorlatoztak a tűzoltók

Alsópáhok – Az önkéntes tűzoltók gyakorlatában a feltételezett esemény szerint 4,8 magnitúdójú földrengés volt. Az ennek következtében felmerülő lehetséges katasztrófák elhárítási módját gyakorolták az önkéntes és hivatásos tűzoltók.

Keszey Ágnes

A kitalált esemény szerint egy föld alatti földgáz vezeték varrata eltörött, ám a nedves földön át szivárgás nem volt felismerhető. A tornateremben felgyülemlett földgáz a reggeli szellőztetésnél beszivárog a konyhára. A dolgozók nehéz légzésre panaszkodnak de az okát nem találják. A konyhát megpróbálják kiszellőztetni, de így csak a földgázbeáramlást könnyítik meg. Amikor a gázkoncentráció eléri a robbanási koncentráció határt, a konyhai főzőzsámolytól berobban. Az épület több része megsérül, lángra gyúl, bent reked két dolgozó, a tornateremben pedig egy óvodás csoport – ezt a helyzetet szimulálták és hárították el el az önkéntes és hivatásos tűzoltók.
– Az önkéntesek életében ez a gyakorlat újdonság volt, kíváncsisággal és izgalommal várták, de ez nem ment a hatékonyság rovására. Együttműködőek voltak a gyakorlatban, az óvoda kiürítésében és a hivatásosok munkáját is példaértékűen segítették – összegezte lapunknak Angyal Péter Tamás, a gyakorlat vezetője, tűzoltósági felügyelő.
A szimulált helyzetet úgy találták ki, hogy az önkéntesek javasolták a helyszínt, s ehhez szőttek egy olyan történetet, amelynek egyes részei valóságosak is lehetnek, s szerepelnek benne olyan teendők, amelyek valós helyzetekben is előfordulhatnak. Közben a gyerekekkel való kommunikációt is gyakorolhatták a résztvevők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!