Hírek

2016.08.05. 17:05

Fontos az anyatej

Csömödér – A járási védőnői szolgálat szervezett anyáknak és babáknak közös programot a szoptatás világnapja alkalmából a helyi óvodában.

Korosa Titanilla

Több településen is ünneplik az anyatejes táplálás, a szoptatás világnapját, és a szakemberek e programok keretében is felhívják leendő vagy már gyakorló szülők figyelmét az anyatej jelentőségére. Lenti környékén idén Csömödér adott otthont a rendezvénynek, melyre szép számban érkeztek helyi és környékbeli édesanyák kisebb és nagyobb gyermekeikkel.

Néhányan az ünnepség részvevői közül (balról): Panágl Anasztázia és Csanád, Szentgyörgyvölyi Tamara és Zsófia, majd Mikóné Kiss Éva, mellette Kovács Zsófia és Zoé, Borsosné Horváth Renáta és Boglárka, illetve Budaházi Tímea Lénával és Majával Fotó: a szerző

A sok éve hagyományos ünnepségnek tavaly Páka adott otthon, idén új helyszínen, a csömödéri óvodába várták az érdeklődőket. Az esemény egyrészt tájékoztató jellegű, a védőnők felhívták a figyelmet az anyatejes táplálás jelentőségére, de lehetőséget adott a gyermekükkel érkező anyukáknak, kismamáknak a találkozásra, tapasztalatcserére, a hasznos tanácsok megosztására és a kicsiknek a közös játékra is.

– Fontos feladatunk biztatni az anyukákat, hogy szoptassanak, hogy hat hónapos korig csak anyatejet kapjanak a csecsemők és az lenne az ideális, ha még 2 éves korukban is szoptatnák a babákat, hisz az anyatej kihat egész életünkre – mondta Mikóné Kiss Éva helyi védőnő. – Többek között támogatja az idegrendszer, az érzékek fejlődését és nemcsak a babáknak, hanem az anyukáknak is előnyére válik. Náluk kisebb a petefészek vagy az emlőrák kockázata, sőt azoknál, akik szoptattak a cukorbetegség is kisebb eséllyel alakulhat ki a későbbiekben. Már a várandósság során készítjük fel az anyukákat a szoptatásra, aztán amikor eljön a gyakorlat, akkor is ott vagyunk és segítünk, hiszen ez alapvető feladatunk. A statisztikák azt mutatják, hogy haladunk a jó irány felé, egyre többen szoptatnak és érzik is ennek jelentőségét. Persze előfordul olyan probléma, amivel nem tud az anyuka megküzdeni, de ettől még ugyanolyan teljes értékű édesanya marad.

A rendezvényen több program közül is választhattak az érdeklődők: a legkisebbeket babamóka várta, de volt agyagozás, kézműves foglalkozások, valamint az anyatejes táplálás során hasznos és felhasználható gyógyfüvekről is tájékoztatást kaphattak az édesanyák. Emellett egészségügyi szűrővizsgálatokra és egészséges étkek kóstolójára is sor került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!