Hírek

2017.09.01. 17:50

Forró bronzból szobor születik a lendvai művésztelepen

CSENTE Leglátványosabb részéhez, a bronzöntéshez érkezett tegnap déltájban az augusztus 20. óta zajló 45. Lendvai Nemzetközi Művésztelep. Az idei szimpóziumon kilenc alkotó dolgozik.

Gyuricza Ferenc

A magas hőfok miatt cseppet sem veszélytelen műveletet a művésztelep résztvevői élénk érdeklődéssel kísérték, hiszen sem Szlovéniában, sem pedig Magyarországon nincs hasonló munkafolyamat a környéken.

- A bronzot 1300 fokra hevítjük fel, s öntjük bele az elkészített öntőformákba - ismertette Gerics Ferenc, a művésztelep szakmai vezetője, a szimpóziumot szervező Galéria és Múzeum nyugalmazott igazgatója. - Ez a legizgalmasabb pillanat, hiszen most derül ki, hogy a szobrászok eddig jól dolgoztak-e.

A legizgalmasabb pillanat, amikor az 1300 fokra hevített bronz az öntőformákba kerül. A kép előterében Márfai Róbert (balról) és Tróznai István budapesti öntőmesterek, mellettük Baumgartner Dubravko (balról a második) és Gerics Ferenc (kezében fényképezőgéppel) - Fotó: Gyuricza Ferenc

Az idei művésztelepen kilenc alkotó dolgozik. Szlovéniát a Munkácsy-díjas lendvai Király Ferenc és Miha Pecar, Magyarországot Pokorny Attila, Horvátországot Petar Ujevic, míg Nagy Britanniát Gail Morris képviseli. Emellett ez évben négy muravidéki festőművészt is sikerült rávenniük a szervezőknek, hogy csatlakozzanak, így Bánfi Igor, Baumgartner Dubravko, Göntér Endre és Cvetka Hojnik is kipróbálta a formaalkotást.

- Utoljára talán a középiskolában formáztam meg térben egy alakot - mondta Baumgartner Dubravko. - Izgalmas kísérlet ez mindannyiunk számára, én egy női-férfi torzót készítettem, de mindenki a saját elképzelései szerint alkotott.

A lendvai művésztelep legtapasztaltabb tagja a 81 éves Király Ferenc. Neki évtizedek óta kiforrt, jellegzetes és markáns stílusa van. Szobraival a növény- és állatvilág, továbbá az emberi lény közti kapcsolatot, a keletkezés-kibontakozás-rügyezés-születés témáját járja körül.

- Most is ezzel dolgozom, két szobrot is készítettem, az egyik egy realisztikusabb alkotás, azt a saját gyűjteménybe szántam - felelte érdeklődésünkre. - A másik egy kissé elvontabb mű lesz, az pedig a Galéria és Múzeum kisplasztikai gyűjteményébe kerül.

A lendvai nemzetközi művésztelepen ugyanis kisplasztikák készülnek. A résztvevők két-két szobrot öntenek ki, az alkotó maga döntheti el, hogy ugyanazon szoborból készüljön két példány, vagy két egymástól különböző művet formáz meg. A bronzöntés folyamatát a cizellálás, azaz a szobor összállítása követi. Ilyenkor vágják le a kiöntött darabokról az öntés folyamata miatt szükségszerűen megjelenő felesleges részeket, illetve hegesztik össze az egyes részeket, amit a felület csiszolása, a patinázás előtti utolsó munkafolyamat követ. Ezt a résztvevő művészek saját döntésük alapján végzik, vagy rábízzák az erre szakosodott alkotóműhelyekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!