Fotók: fesztivál a csigafővárosban, Zalaszentgróton

2012. október 06., 17:13 szerző: Szabó Judit
Zalaszentgrót - Második alkalommal rendeztek csigafesztivált szombaton Zalaszentgróton.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

Európa csigafővárosa Zalaszentgrót, itt működik az egyik legnagyobb csigafeldolgozó a kontinensen, mondta a Zalai Hírlapnak Baracskai József, a város polgármestere. Az elsősorban francia exporta dolgozó vállalkozás a település második legnagyobb adófizetője, tette hozzá. A francia tulajdonú cég tavaly indította útjára a különleges programot, amely olyan népszerű lett, hogy sokan az ország távolabbi pontjairól is eljöttek kifejezetten a csigafesztivál kedvéért Zalaszentgrótra. A rendezvényen éticsigából és fekete kagylóból készült ételkülönlegességeket lehetett kóstolni. Philippe del Mestre, a budapesti Philippe, a belga étterem vezetője például édes-savanyú és gombás szószos csigával, egyszerű csigapörkölttel, valamint vízitormás csigával készült a fesztiválra, s a híres belga csokolédé ízvilágába is betekintést engedett, csokis süteményeket is hozott.

Philippe Del Mestre, a Philippe, a belga étterem tulajdonosa. Fotó: Péter Árpád

- Magyarországon sajnos kevesen ismerik, hogy milyen finom ételeket lehet csigából készíteni, de aki egyszer megkóstolja, megkedveli - mondta a főszakács és étteremtulajdonos.

Gombos Katának nagyon ízlett a zöldfűszeres csiga. Fotó: Péter Árpád

- Tavaly is itt voltunk az első csigafesztiválon, s most megint eljöttünk. Nekem nagyon ízlik a csiga, hasonlít az íze a kagylóéhoz - válaszolt érdeklődésünkre az egyik vendég, Gombos Kata, aki Zalaegerszegről érkezett. - Arra nem gondoltam, hogy otthon is készítek csigát, hiszen kagylót sem eszik az ember otthon, inkább csak a tengerparton, de itt nem hagynám ki, s a hangulat is megvan hozzá.

Fotó: Péter Árpád Fotó: Péter Árpád

Fia, Gombos Ákos nem evett éti csigát, ő nem szereti, mondta, de szívesen jött, mert sok játékos programon vehetett részt.

A gyerekek csigafuttató versenyen is megmérkőzhettek. Mindenki a magával hozott, általában a kiskertben gyűjtött versenyzőjét próbálta noszogatni, hogy célba érjen egy meglehetősen rövid távot megtéve, eleinte kevés sikerrel. Az eredményt nem volt türelmünk kivárni.

Fotó: Péter Árpád Fotó: Péter Árpád

Szabó Judit

2012. október 06., 17:13 szerző: Szabó Judit

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...