Hírek

2017.01.15. 08:58

Friss húsnak párja nincsen - A régi magyar hagyományt szeretnék megőrizni az utókornak

Nagykanizsa-Palin – A frissen vágott disznó húsából főzött toroskáposztánál finomabb nincs, az száz százalék!

Horváth-Balogh Attila

Mi pedig elhittük a szentenciát, amit szombaton Palinban, a sportpályánál megrendezett 5. Palini Hagyományőrző Disznóölés és Kóstolón hallottunk. Ugyanis sajnos, az időszűke miatt nem tudtuk megvárni, amíg a disznók „átöltöznek”, gombóc formát öltenek és egy kis savanyú káposztát húznak magukra. Ám meg kell hagyni, a lesütött hús tényleg jó volt...

Fotó: Gergely Szilárd

– Palin régi részben megőrizte régi arcát, így habár városrész, kicsit mégis falusias jellegű – hallottuk Kuti Lászlótól, a szervező Palini Sport és Kulturális Egyesület elnökétől. – Ám a házi disznóvágások még itt is egyre inkább ritkaságszámba mennek – ezért kezdtük el 5 évvel ezelőtt feleleveníteni ezt a szép magyar hagyományt. És szerencsére, egyre több érdeklődőt vonz az esemény a környékről, a városból, s nem utolsó sorban a helyi közösséget is kiválóan összefogja.

Fotó: Gergely Szilárd

Kuti László elmondta: szalonna, oldalas, resztelt máj, hagymás vér, hurka, kolbász, tehát lényegében minden olyan ínyencség készült a levágott disznókból, ami régen a falusi portáknál is kikerült a böllér és a segítők kezei közül. Habár az étlap bőséges, mindenkinek nagy élmény szokott lenni a toroskáposzta, ami friss vágású húsból a legfinomabb.

Fotó: Gergely Szilárd

– Lassan már nem tudunk akkora kondért találni, amiben annyit lehet csinálni, hogy mindenkinek elég legyen – mondta nevetve.

Fotó: Gergely Szilárd

Míg a férfiak Bacsi István böllér szakértő irányításával kint a véres, a májas hurkát és a kolbászt töltötték, addig az asszonyok bent, a sportöltöző helyiségében szorgalmasan gyúrták a húsgombócokat abba a bizonyos – ahogy Kuti László is emlegette – disznóöléses káposztába.

Fotó: Gergely Szilárd

– Száz liter, azaz kétszáz adag káposzta készül, saját, sváb recept alapján – újságolta a „konyhafőnök”, Kovács Zoltánné, Mariann. – Csontos, illetve száraz és zsíros hús egyformán van benne, de ezeken kívül húsgombócokat is rakunk bele és vecsési savanyú káposztát használunk az elkészítéséhez. Nem toljuk túl a paradicsomot, de valamennyi mégis kell, másképp nagyon hiányozna belőle. Hosszú lére eresztjük és rántással főzzük – és így már minden titkomat elárultam...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!