Hírek

2017.06.07. 15:55

Fúria a botfai madármenhelyen - Felnevelik a veszélybe került fiókákat

ZALAEGERSZEG - Fúria fészkelte be magát a botfai Erdődy-Hüvös kastély parkjába - a gyerekek legnagyobb örömére. A vészjósló nevű lény ugyanis egy bájos erdei fülesbagoly-fióka.

Fincza Zsuzsa

Lehet vagy egy hónapos, így már meglehetős vehemenciával mutatja ki nemtetszését - innen a neve -, s el is repülne, ha már tudna. De még nem tud, éppen ezért vette gondozásba a Mindszenty Ifjúsági Ház vezetője, dr. Illyés Zoltán biológus, aki a természetvédelemnek is diplomás szakértője. A már kamaszodó bagolycsemetét ezúttal a Platán sorról mentették meg az életéért aggódó zalaegerszegiek.

- Általában nem kell kétségbe esni, ha sipítozó, repülni még nem képes madárfiókákat látunk, mert a szüleik egészen addig gondozzák őket, amíg nem képesek az önellátásra. A városokban viszont tényleg vannak olyan helyek, ahol veszélybe kerülhet az életük.

Biológiaóra az erdei iskolában. A siófoki diákok közül kevesen láttak ilyen közelről fülesbaglyot, ráadásul dr. Illyés Zoltánnak köszönhetően, aki végzettségére nézve biológiatanár is, sok mindent megtudhattak az életükről   Fotó: Fincza Zsuzsa

Tavaly például a landorhegyi kutyafuttató környékén és a Vizslaparkban találtak kisbaglyokat, nekik nem sok esélyük volt az életben maradásra. Mi felneveltük és szabadon bocsátottuk őket. Egyébként nem csak baglyokat hoznak a környékről, most éppen kisfecskéket, galamb- és feketerigó fiókákat is nevelünk. S ha már itt vannak, a gyerekek is megismerkedhetnek velük - magyarázza dr. Illyés Zoltán, aki az ifjúsági ház keretében működő erdei iskolának is a vezetője.

Mert vallja, a természetet leginkább úgy tudjuk megóvni, ha visszavezetjük hozzá az embereket, s ezt gyerekkorban érdemes kezdeni. A madármenhely így kettős feladatot lát el, szakszerűen felneveli, majd szabadon bocsátja a fiókákat, s mindeközben a gyerekek közelről láthatják, s a biológus jóvoltából mindent megtudhatnak róla.

A már kamaszodó bagolycsemete

A napokban például a Radnóti utcai óvoda gyerkőcei "madarásztak" a kastélyparkban, s az ifjúsági házban tanyázó siófoki Vak Bottyán János Általános iskola és Alapfokú Művészeti Iskola húsz nyolcadikos diákja is megismerkedett a csőrét pattogtató, szárnyait próbálgató Fúriával.

- Nagyon örülünk, hogy zalaegerszegi élményeik mellett ilyen pluszt is kapnak a gyerekeink - így Tordáné Kolma Irén, a siófoki diákokat kísérő angol-történelem szakos tanár.

Tátrai Gábor okostelefonja segítségével egy bagolyfióka szabadon bocsátásáról is tud képet mutatni, madarász keresztapja révén ugyanis gyakran részt vesz hasonló eseményeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!