Hírek

2016.10.24. 14:51

Fűszerezett marihuánát árusított?

Zalaegerszeg – Heti 15 gramm jó lesz? A kérdés némi osztás, szorzás és tanakodás után hagyta el az egyre bizonytalanabbá váló tanú száját.

Arany Gábor

A néha megmosolyogtató elemekkel is tarkított beszélgetés hétfőn az egerszegi törvényszéken hangzott el, amikor dr. Gergye Tamás bíró azt tudakolta a tanútól, hogy hetente mennyi marihuánát vásárolt a kábítószer-kereskedelem miatt vádlottak padján ülő F. Károlytól.

– Tudtam, hogy büntetendő, de azt gondoltam, ezzel nem okozok kárt –  mondta a 43 éves nagykanizsai F. Károly, aki 2013 végén megrendült anyagi helyzetén kívánt segíteni a „fű" árusításával. Az interneten rendelt kannabisz magvakat, majd beszerezte a termesztéshez szükséges eszközöket és  társasházi lakásában alakította ki a kenderültetvény, ahol 2014 februárjában szüretelt először. A megszárított növényekre vevőket keresett. Ehhez a korábban biztonsági őrként dolgozó ismerősével vette fel a kapcsolatot, aki havi 2-3-szor saját fogyasztásra vett tőle kannabiszt 800-1500 forintos grammonkénti áron – összesen körülbelül két kilónyit 2015. augusztus elejéig. Idő közben F. Károly vásárolói köre kibővült, az újabb vevő 2014. áprilistól szintén havonta bukkant fel, és egy-egy grammért 800-2000 forintot fizetett. Időközben az ültetvény kinőtte a férfi otthonát, ezért 2015. július végén F. Károly édesanyja használaton kívüli lakását is berendezte kendertermesztésre. Az üzlet 2015. augusztus 10-ig tartott, akkor lakossági bejelentésre megérkeztek a rendőrök. A házkutatáskor sátrakat, ventilátorokat, mobilklímát, csíráztató tálakat, 56 tő növényt, ágvégződéseket találtak. Ezekben kimutatták a delta-9-THC vegyületet, ami kábítószer.

Két vevőjét idézték meg a tárgyalásra, ők korábban sikeres elterelésen jutottak túl, így velük szemben megszűnt a büntetőeljárás. F. Károly ügyét a kanizsai járásbíróságon kezdték tárgyalni ez év tavaszán, ám kiderült, hogy a lefoglalt növényi anyagok, valamint a vallomások szerint korábban értékesített mennyiséget számítva a hatóanyag-tartalom meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát 81 százalékkal, emiatt a törvényszék hatáskörébe került az ügy, egyben sokkal súlyosabb büntetést kilátásba helyezve. Ilyen előzmények után kezdődött a hétfői törvényszéki tárgyaláson a mennyi volt az eladott fű körüli polémia és számolgatás. F. Károly ugyanis azt állította, hogy a teljes eladott mennyisége volt két kiló körüli, de ebből a marihuána csak a negyede, mert ő szárított fűszernövénnyel keverte az anyagot. Állítása szerint oregánó, citromfű volt az adalék. Igaz, erről az eljárásban korábban nem merült fel bizonyíték, és sem ő, sem vevői nem beszéltek róla.

A tárgyaláson azonban igen, bár nem volt egyetértés az adalékot illetően.  Így a tanúk szerint a marihuána illatát elnyomó citromfüvön kívül menta, kakukkfű, majoránna is került a szárított „fű" mellé.  Abban sem volt teljes egyetértés, hogy a bekeverés miként zajlott. A megvásárolt tételeket illetően szintén volt bizonytalanság: heti 10-30 gramm és 800-2500 forint/gramm ár között ingadoztak.

F. Károly egyébként arról számolt be, hogy havi 40 ezer forintot keresett a fű eladásával. Ennek kicsit ellentmondott, hogy azokban az időkben két Audi, egy Fiat gépkocsit birtokolt meg egy Mercedes SLK sportautót is.

A tárgyalás novemberben folytatódik.

A férfira egyébként végrehajtandó, börtönben letöltendő szabadságvesztés, illetve pénzbüntetés kiszabására, valamint kétmillió forint vagyonelkobzásra tett indítványt a főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!