Hírek

2016.11.10. 16:28

Futnak a Márton-napi libák - Borkóstolással és evés-ivással kötik össze legtöbb helyen e hétvégét

Válogasson kedvére a hétvégi programok közül!

Zalai Hírlap

Disznótor hurkatöltő versennyel

Nagylengyelben hagyományos disznóölésre hívják az érdeklődőket szombaton. A pörzsölés és feldolgozás reggel 8-kor kezdődik a faluháznál, ahol délelőtt kiállítás is nyílik a disznóölés hagyományos eszközeiből. A résztvevők igazi toros reggelit, sült vért és májat kapnak. Délutánra hurkatöltő versenyt hirdettek, majd disznótoros vacsora lesz. Este fellép a Zalai Táncegyüttes és a Nagylengyeli Dalárda, végül retró bállal zárul a nap.

Évadzáró vigasság

Dötkön pénteken délután 15 órától Évadzáró vigasság című borkulturális programra hívta tagjait és partnereit a Zalai Borút Egyesület és a község önkormányzata. A Noé Borházhoz szervezett programban többek között szőlész-borász évértékelés, gyümölcsész előadás hangzik el, s borkóstolás közben mód nyílik egy jó beszélgetésre.

Márton-napi hagyományok

Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeum idén is várja vendégeit Márton-nap alkalmából november 12-én, szombaton. Szent Márton napja az éves gazdasági munkák végeztével hagyományosan a betakarítások és az új bor ünnepe. A nagy lakomákat követően kezdődött a téli, benti munkák időszaka és a karácsonyig tartó adventi böjt. Márton-nap azonban a vigasságé. A néphit szerint például, aki ezen a napon nem eszik libát, az egész évben éhezik. A Márton-napi látogatókat ludas programok és finom ételek várják a falumúzeumban, az idei év díszvendége Szentgyörgyvölgy lesz.

Zalalövőn pénteken tartja hagyományos Márton-napi rendezvényét a helyi Borbarát Kör Egyesület. A program 18 órakor lámpás felvonulással kezdődik, a résztvevők az egészségháztól mennek a rendezvénynek helyet adó általános iskoláig. Ott újbor áldásra kerül sor, illetve a civil szervezet elnöke, Galambos László mond beszédet.

Keszthelyen pénteken 17 órakor Szent Márton egykori templomának helyén, a kastély kertjében rövid ünnepséget tartanak, majd onnan lámpás menet indul a Fő térre, ahol műsorok és szeretetvendégség várja a város lakóit, mivel Szent Márton napja a jótékonyság és az újbor ünnepe. Közben 18 órakor ünnepélyes szentmise lesz a Magyarok Nagyasszonya templomban, ahol az ökumené jegyében megáldják az új borokat.

Hévízen ezen a hétvégén is sort kerítenek a hagyományos libafuttatásra, képünk a tavalyi Márton-napi programon készült a fürdővárosban Fotó: archív

Hévízen libafuttatás, gyerekműsorok, népi játszótér, kézműves foglalkozások, szentmise, lámpás felvonulás és este koncert is várja Hévíz apraját-nagyját s a városban pihenő vendégeket a Márton-napi családi fesztiválon, szombaton 13 órától. A Tavirózsa utcában vasárnap is folytatódik a rendezvény: akkor 14 órától ugyancsak gyermekprogramok, bábszínház, és esti koncert szórakoztatja a résztvevőket, s a délután folyamán rendezik meg a sütemény- és rajzverseny eredményhirdetését. E hétvégén jótékonysági játékvásárt is szerveznek, melynek teljes bevételét a hévízi bölcsőde javára ajánlják fel.

Nován szombaton délelőtt tíz órára libatepertő és libazsíros kenyér kóstolására várják a Gönczi Ferenc Művelődési Otthonba a Márton-napi program iránt érdeklődőket. Ezt követően Luxné dr. Vincze Judit tart előadást Szent Márton útján címmel, míg délután a környező szőlődombokon bormustrával folytatódik a rendezvény.

Gyenesdiáson a Forrásvíz Természetbarát Egyesület idén is szeretettel invitálja a már hagyományos Márton-napi Zöld Estjére az érdeklődőket szombaton. A 17.30-kor a diási templomtól induló lampionos felvonulást az iskolában meglepetés műsor, újbor kóstoló és libasültes vacsora követi, az este táncházzal folytatódik.

Szentgyörgyváron a Márton-napi vigasságon ma 17 órától műsorok, vacsora és zenés est várja a vendégeket.

Zalatárnokon szombaton tartják a Márton-napi újborszentelést. A helyi Oroklán Lovas Egyesület által szervezett rendezvény fél ötkor kezdődik lámpás felvonulással, öt órától az IKSZT-ben kulturális műsorral várják az érdeklődőket, majd lesz libavacsora is. A borminősítésre tíz órakor kerül sor, ám a mintákat már délután négyre várják az IKSZT-be.

Reszneken, a közösségi házban szombaton este fél hétkor borkóstolóval egybekötött libalakomát tartanak.

Lispeszentadorjánban, a kultúrházban immár ötödik alkalommal rendezik meg az élőzenés Márton-napi libalakomát, ami szombaton este hét órakor kezdődik.

Tormaföldén pénteken 16 órától tartja a Szent János Hegyért Egyesület a hagyományos Márton-napi rendezvényét bormustrával a névadó hegyháton.

Gutorföldén pénteken 17.30-kor Márton-napi fáklyás felvonulást rendeznek. A résztvevők saját lámpásaikkal a művelődési háztól a szabadtéri színpadig vonulnak, majd vissza. Az eseményen felelevenítik a Márton-naphoz kötődő népi szokásokat. Ezt követően szombaton Márton-napi pincebejárást is tartanak a településhez tartozó Balog- és a Rádiházi-hegyen, ahol a borkóstoló mellett libafogó verseny is lesz.

Teadélután és traccsparti

Zalatárnokon, az IKSZT-ben pénteken délután öt órától újabb teadélutáni traccsparti program várja az érdeklődőket, melynek keretében Lévay Gabriella, az IKSZT vezetője tart fényképes élménybeszámolót Erdélyről.

Irodalmi szalon

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központban szombaton 18 órakor tartják az Irodalmi szalon következő programját, amelynek vendége dr. Göncz László muravidéki író-költő, történész, a szlovén parlament magyar nemzetiségi képviselője lesz. A novellákat, elbeszéléseket, monodrámát és kisregényt tartalmazó Határ-szél című kötetével ismerteti meg az érdeklődőket.

Gyalogtúrák

Lendváról, a Lipa szálloda előtti térről indul szombaton délelőtt 10-kor az a gyalogtúra, amely során a Lendva-hegy természeti és épített értékeit keresik fel a résztvevők. Vasárnap délelőtt fél 10-kor a domonkosfai evangélikus templomtól indul egy újabb muravidéki gyalogtúra.

Kézimunka kiállítás

Hosszúfaluban, a muravidéki település művelődési otthonában szombaton délután 2-kor nyílik kiállítás a helyi Fehér Jani Művelődési és Turisztikai Egyesület kézimunka szakkörének munkáiból.

Festménykiállítás a BLG-ben

A nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium Hyány galériájában Papp Miklós festőművész munkáiból nyílik tárlat pénteken 10 órakor. A rendezvényen az alkotó munkásságát az intézmény igazgatója, Balogh László mutatja be az érdeklődőknek.

Kitüntetések, történelmi ereklyék

Vitéz Kósa Miklós Csaba katonai kitüntetésgyűjtő tart előadást világháborús érmekről, kitüntetésekről pénteken 17 órától a nagykanizsai Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének helyi szervezetében, a Deák tér 5. számú épületben.

Cserfői újbormustra

Pénteken, Márton napján, immár harmadszor szerveznek újbormustrát a nagykanizsai Cserfői-hegyen a szőlősgazdák. Aznap a bormintákat adhatják le az Antal-pincénél a korántsem tét nélküli megmérettetésre a nevezők. Szombaton pedig a pincejárások alkalmával bele is kóstolhatnak egymás boraiba. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a vacsora után kerül majd sor.

Borbírálat, borszentelés

Letenyén a Szőlő-és Gyümölcstermesztők Egyesülete rendezi meg a hagyományos Márton-napi újbormustrát pénteken, 17.30 órától, a város általános iskolájában. A mustrát dr. Pálfi Dénes, a Da Bibere Zalai Borlovagrend tiszteletbeli nagymestere vezeti, az újbort pedig Farkas Károly plébános szenteli meg. A legjobb nedűt élő libával jutalmazzák, ám az asszonyok sem maradnak ki az ünnepből, ugyanis a „Borbarát Hölgyek Bora" díjjal a legízletesebb, fehérnép által készített bort tüntetik ki.

Emberpor – Csendéletek Dél-Zalából

E címet viseli az a kiállítás, amely Lipódi László fotóművész által megörökített csendéleteket tárja a nagyközönség elé, a nagykanizsai HSMK Ősze András Galériájában. A pénteken 18 órakor kezdődő tárlatnyitó ünnepségen Czupi Gyula könyvtárigazgató mond köszöntő beszédet.

Buliznak a hölgyek

A Nagykanizsai Honvéd Kaszinó Hölgyklubja pénteken családi estet szervez a Honvéd Kaszinóban. A 17 órakor kezdődő rendezvényen finom étkekkel alapozzák meg a jó hangulatot az estébe nyúló táncos-énekes mulatsághoz.

Alapítványi bál

A Nagykanizsa és Térsége Mentőalapítvány pénteken 19 órától tartja hagyományos alapítványi bálját egy kiskanizsai étteremben. A vacsorával egybekötött táncmulatságon a Swans Balett tánciskola növendékei adnak műsort. A bevételt az alapítvány munkájára fordítják.

Cigánytáncoktól a felvidéki bokaszaggatóig

Szombaton 18 órától a néptánc kedvelőit várják a nagykanizsai HSMK-ba, a Zala Megyei Néptánc Antológiára. Az eseményen zalai felnőtt táncegyüttesek lépnek pódiumra és adnak ízelítőt különböző tájegységek táncrepertoárjából. A műsort éjszakába nyúló táncház követi majd, ahol bárki kipróbálhatja rátermettségét, ügyességét a parketten.

Roma dalok

Fenyvesi Attila amatőr zenész roma dalokkal, versekkel szórakoztatja az érdeklődőket szombaton 18 órától a zalaszabari Margaréta Házban.

Jogásznap

Jogásznapot tart a Napsugár Családsegítő és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat pénteken 8 órától Lentiben a művelődési központban, mely keretében ingyenes jogi tanácsadást nyújtanak szakemberek.

Ákom-bákom kiállítás

Lentiben a művelődési központban pénteken 18 órakor nyílik meg Richter László amatőr alkotó Ákom-bákom, irka-firka című kiállítása. A tárlatot Kovács Zoltán fotós nyitja meg,  közreműködik a Berkes Trió. A megnyitót követően Márton-napi gasztronómiai bemutatóra és borkóstolóra is sor kerül.

Hűség és hazaszeretet napja

Lovásziban szombaton 14 órakor a temetővel szemközti parkban az emlékműnél tartja a Hűség és hazaszeretet napja megemlékezést a község önkormányzata és a Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület. Az ünnepségen Léránt Ferenc polgármester mond köszöntőt, majd 14.30-tól kortörténeti kiállítás nyílik az Olajbányász Művelődési Központban, ahol kulturális műsor is színesíti az eseményt.

Elszármazottak találkozója

Szombaton délután négy órakor a Szentgyörvárról elszármazottak napja veszi kezdetét ahova invitálják a falu minden egykori lakóját. A visszaérkezők egy előadáson megismerhetik a település értékeit és megtekinthetik az ezekből nyílt kiállítást. A találkozón a zalaegerszegi színház színészei operett-előadással lépnek fel, a nap vacsorával és zenés esttel zárul. Mindkét esemény helyszíne a kultúrház lesz.

Megvendégelik az időseket

Kilimánban az idős emberek mozgalmas szombat elé néznek. A község önkormányzata ugyanis nyugdíjas találkozót szervez 15 óra15-től a kultúrházban. Nemcsak kiadós és ízletes ételekkel kedveskednek a nyugdíjasoknak, hanem táncos, zenés műsorral is.

Fityeházon szombaton 16 órától köszöntik a falu szép kort megért lakóit a kultúrházban. A bő vendéglátás, a jó falatok mellé nótaszó is dukál: a helyi hagyományőrző asszonyok dalcsokorral szórakoztatják a vendégeket, emellett más meglepetés is vár a mulatozó idősekre a rendezvényen.

Szepetneken is szombaton tartják az idősek napját, 14 órától, a Királyi Pál Óvoda és ÁMK tornatermében. A falu szép kort megért lakóit kulturális műsorok szórakoztatják, emellett vacsorával is kedveskedik nekik a község vezetősége.

Paton vasárnap ünneplik a településen élő időseket, akiket 12 óra 30 perctől a kultúrházba várnak. Ebédre, valamint meglepetésekben bővelkedő műsoros délutánra kerül sor.

Egerváron szombaton 16 órától köszöntik a szépkorúakat az iskola tornatermében, ahova több mint száz nyugdíjast várnak. A polgármester köszöntőjét követően műsort adnak az óvodások, az iskolások, fellép Balázs Henriett és a csatári pávakör. A disznóvágásból származó menüt a képviselő-testület főzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!