Hírek

2017.02.05. 17:55

Az utánpótlás megnyerése is cél, kevés fiatal foglalkozik madarakkal

Cserszegtomaj - Karcsú hófehér, felborzolt tollú, megtermett acélszürke - galambok kiismerhetetlen sokasága töltötte be a termet Cserszegtomajon a hét végén.

Hajdu Péter

A terem végében színpompás papagájok, kanárik, tyúkok, tengeri malacok. A falu kultúrházában kétnapos fajtabemutatót rendezett szombaton és vasárnap a Keszthelyi Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete.

Egy család már kifelé tartott a ketrecsorok közül. Kajdi Imre a párjával és a három unokával indult tovább, hiába kínálgatta az egyik galambász, hogy vigyenek a gyerekeknek egyet.

- Van a ház körül otthon mindenféle baromfi és más háziállat, nem viszünk galambot - mondta a nagyapa.

Tolvéth Gyula kezében ez a galamb olyan, mint a többi, pedig nem tud repülni, csak forog és ugrál, ha leteszi, a földönpörgő Fotó: Katona Tibor

Pedig - mint a galambász, Tolvéth Gyula, a keszthelyi egyesület titkára elmondta - a kiállítással éppen az az egyik céljuk, hogy követőkre találjanak.

- Negyedik alkalommal jöttünk kiállítást rendezni Cserszegtomajra. Keszthelyen is szervezünk szakmai programokat, de ott bírálattal egybekötött kiállításokat. Ez csak egy fajtabemutató, nincs hivatalos bírálat. A környékről, a Balaton-partról, Zalaegerszegről, Nagykanizsáról, Tapolcáról és más kisebb településekről összegyűlnek a tenyésztők. Az a lényeg, hogy minél többfajta galamb és kisállat legyen. Galambból most harmincöt fajtából körülbelül kétszázhúsz egyedet hoztak el a tenyésztő kollégák. Papagájból hat, törpetyúkból négy van, és rendes nagy baromfiból, sőt nyulakból is találhatók példányok itt - mondta az egyesületi titkár.

Hozzáfűzte: elsősorban a nagyközönségnek akarták elhozni a legszebb madaraikat, vasárnap délután pedig a megjelent negyvenkét tenyésztőnek fórumot szerveztek, ahol megbeszélhették tapasztalataikat.

- Szeretnénk kedvet csinálni a fiatalabb generációknak a tenyésztéshez, elsősorban az ő látogatásukra számítunk. Ugyanis az a gond, nem csak nálunk, más egyesületekben is, hogy nem tudunk megújulni. Nagyon kevés a fiatal. Számunkra most nagy öröm, hogy három 15 év alatti kislányt sikerült megnyerni a folytatáshoz. Ketten galambászok, egyikük pedig nyulász, persze a családjukban is van a tenyésztésnek előzménye, onnan az inspiráció - mondta Tolvéth Gyula.

Mutatott néhány ritkaságot is, Az úgynevezett földönpörgő galambfajta például nem is tud repülni. Letett egyet, mire a békés jószág egy kis szemlélődés után hátraszaltókat kezdett ugrani. Papagájból pedig, ki gondolná, kecskepapagáj is létezik, ami a mekegéshez hasonló hangon kommunikál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!