Hírek

2016.07.08. 15:25

Galibák a síneken, marhával, munkagéppel

Zalaegerszeg – Kis túlzással mondhatni, nincs szerencséje a vasúttal annak a negyvenéves férfinek, aki ellen nemrég emeltek vádat a közlekedés biztonsága elleni gondatlan vétség miatt.

Arany Gábor

Az Alsónemesapáti közelében szarvasmarhák tartásával foglalkozó P. Jánost korábban már büntették meg 100 ezer forintra kétrendbeli közlekedés biztonsága elleni gondatlan vétség miatt. A most vádiratba foglaltak szerint az előző ügyben még nem emelkedett jogerőre az ítélet, amikor az állatai galibát okoztak. Pontosabban, a gazdájuk nem kerítette el a legelőt és nem gondoskodott az állatok megfelelő felügyeletéről se, így eshetett meg, hogy tavaly június 6-án kora este a szarvasmarhák megközelítették a vasúti síneket, egy fel is ment a vágányokra. Baleset csak azért nem történt, mert a Zalaegerszegre tartó teherszerelvény vezetője vészfékezett, és az állat előtt 10 méterrel megállt. Ez után a szarvasmarha leballagott a sínekről. Az ügyészség álláspontja szerint a férfi mulasztása miatt veszélybe került a vonat személyzetének testi épsége.

Az állatok tartásával később is támadtak a gondok. Pár hónap múltával, szeptember 30-án napközben megint kiszabadultak a szarvasmarhák és néhány az alsónemesapáti vasúti átjáró közelében legelt, illetve átballagott a vasúti pályán is. Hatósági értesítést követően a férfi gondoskodott róla, hogy az állatai visszakerüljenek a bekerített területre.

A férfinak akkor sem volt szerencséje a vasúti pályával, ha nem az állatairól volt szó. Ez év április 16-án reggel mezőgazdasági vontatójával a 76-os főúton tartott Kisbucsáról Zalaegerszeg felé. Elért a fényjelzőkészülékkel és félsorompóval védett vasúti átjáróhoz, amikor a berendezés tilosra váltott. A férfi megállt, ám vezetési hibája miatt újra elindult és olyan közelre került, hogy a lecsukódó félsorompó letört a közben újra megálló járművön. A férfi a helyszínen maradt, és értesítette a vasúti személyzetet is.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba érdeklődésünkre közölte a férfi ellen háromrendbeli közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!