Hírek

2017.06.21. 17:20

"Sportolók" a monitor mögött

Néhány évtizede tudományos fikciónak tűnt, ma azonban hétköznapi elfoglaltság a fiatalok körében. Az e-sport, vagyis a számítógépes játékok sportszerű űzése az utóbbi években terjedt el igazán. Külföldön már meg is lehet élni abból, ha az ember folyamatosan videójátékokkal játszik.

Rákos Bianka

Nemrég a zalaegerszegi Gamer Expón találkozhattak egymással a számítógépes játékok szerelmesei, s kipróbálhatták a legújabb technológiákat, például a VR szemüveget. A jobbnál jobb videójátékok mellett az e-sportra is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők, az ügyesebbek meg is mérkőzhettek a legnépszerűbb MOBA (többjátékos online harci aréna) és FPS (belső nézetes lövöldözős játék) programokban.

Vincze Árpád kiskora óta szerelmese az online világnak, s szívéhez is közel áll az e-sport.

- Gyermekkoromban ismerkedtem meg azokkal a játékokkal, amelyeknél elérhető volt a többjátékos mód. Az első és máig nagy kedvencem a Counter Strike, ami egy taktikai lövöldözős program - emlékezett vissza a kezdetekre. - Szeretem, mert könnyű általa új emberekkel megismerkedni, hiszen ha jó közösséggel játszol, nagyon szoros barátságok szövődhetnek - mondta a játékos.

Árpád szerint az e-sport egyre növekvő népszerűsége kissé "felhígította" a közösséget, így egyre nehezebb megtalálni az ügyes csapatokat.

Magyarországon még furcsán néznek arra, aki hivatásosan foglalkozna videójátékozással, holott külföldön van rá példa, hogy az e-sportolók - akárcsak a focisták vagy a kosarasok - ösztöndíjakat kapnak. A videójátékokra külön szubkultúra épült, sőt, Árpád szerint gyakran többen követnek figyelemmel egy-egy e-sport bajnokságot, mint egy focimeccset.

- Szerintem az e-sport előbb-utóbb Magyarországon is elterjed. Külföldön a politikusok is felfigyeltek rá, volt ahol kezdeményezést indítottak azért, hogy hivatalosan is sportnak minősítsék. A nagyobb országokban nívós versenyek vannak, hihetetlen pénznyereményekkel. Az internetes közvetítéseket világszerte milliók követik - fejtette ki a fiatal.

Az e-sport főleg Ázsiában hódít, nem véletlen, hogy ott a legnagyobb televízió csatornák közvetítik a versenyeket. De a hazai rajongóknak sem kell csüggedni: az internet mellett néhány sportcsatornán már megjelentek a nagyobb e-sport mérkőzések, ám egyelőre a késő esti műsorsávban.

 

- Jelenleg csak hobbiszinten játszom, de szívesen foglalkoznék vele hivatásszerűen is. Sajnos Magyarországon erre elég csekély az esélyem. Úgy tudom, kevés a hivatásos magyar e-sportoló, a leghíresebb talán Böröcz Bence, becenevén DeathfoX, aki a főleg európaiakból álló, HellRaisers csapatát erősíti - mondta a játékos, hozzátéve: a tehetség sajnos itt nem elég a cél eléréséhez. - A szerencse a legfontosabb, hiszen ebben a világban is kellenek a szponzorok. Talán az amatőr versenyeken van a legnagyobb esély arra, hogy felfedezzék az ügyes játékost - fejtette ki véleményét.

Első hallásra a folyamatos videójátékozás csábítónak és könnyűnek tűnhet, ám egyáltalán nem az. A profiknak hihetetlen logikai képességre van szüksége, arról nem beszélve, mennyi gyakorlást igényel. Ahogy lenni szokott, az e-sportolókkal kapcsolatban is számtalan sztereotípia él a köztudatban.

- Személyesen nem találkoztam előítéletekkel, de barátoktól már hallottam néhányat. A legelterjedtebb, hogy az e-sportolóknak nincsen élete, egész nap a gépet bújják. Sokan nem tartják igazi sportnak. Szerintem csupán nézőpont kérdése, például nem a focival kell egy kalap alá venni - tette hozzá Árpád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!