Hírek

2017.04.10. 16:18

Gasztroforradalom - Melyik fogás lesz Zalakaros kedvenc étele?

Nagykanizsa – Várossá válásának 20. évfordulója alkalmából Zalakaros úgy döntött, hogy újrateríti az asztalt és új kihívások elé állítja az érzékszerveket.

Horváth-Balogh Attila

Ennek jegyében a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. térségi receptpályázatot hirdetett azzal a céllal, hogy megőrizze a város és a térség gasztronómiai értékeit, s megismertesse azokat az ország más tájairól érkezőkkel. A legjobb ételeket ma zalakarosi séfek el is készítették Nagykanizsán, a Thúry György Szakképző Iskolában. Ezek közül választotta ki a neves szakemberekből álló zsűri Zalakaros kedvenc ételét – hogy a sok-sok pályázat közül melyik nyerte el e címet, az az április 19-én, a zalakarosi Hotel Karos Spa-ban sorra kerülő eredményhirdetésen derül ki.

– Számunkra több szempontból is fontos ez a program – bocsátotta előre Czirákiné Pakulár Judit alpolgármester. – Egyrészt, hogy újragondolva megőrizzük az utókornak a helyi ízeket, másrészt, hogy Zalakarost felhelyezzük a gasztronómia térképére is, bemutatva, hogy nem csak pihenni lehet nálunk, hanem jókat enni is.

Ivanovics István, a MenDan Hotel szakácsa Máté Milán segítővel zöldfűszeres kéregben sült sertésszűzet készített erdei gombával és dödöllével, illetve tejfölös vargányalevest sonkás burgonyagombóccal, vargányacsipsszel Fotó: Szakony Attila

Azt már Kovács Szabolcs Páltól, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől hallottuk, hogy a Czimondor Nándor, a Hotel MenDan igazgatója ötletén alapuló receptverseny eredményét beépítik a város megújuló kommunikációjába. – Azt gondoljuk ugyanis, hogy Zalakarost, mint az érzékszervekre ható turisztikai desztinációt kell meghatározni az ország idegenforgalmi repertoárjában – folytatta a szakember. – Ezt a folyamatot megkezdtük az Élménnyel teli ízek Zalakaroson című program megvalósításával, melynek fontos eleme ez a rendezvény. A cél a térségi gasztronómiai leltár összeállítása.

S hogy milyen ételek készültek? A zsűri elnöke, Prikryl József, Venesz-díjas mesterszakács elmondta: természetesen, a térségre jellemző alapanyagok kaptak szerepet. Ennek markáns példáját adta a konfitált kacsacomb vargányás, babos savanyú kerékrépa-krémmel, grillezett medvehagymás dödölletekerccsel, de említhetnénk még a fokhagymás trombitagombát is főtt hússal. Nos, mindkettő elég jól hangzik... A legjobb 20 étel már májusban felkerül a fürdőváros éttermeinek, szállodáinak étlapjaira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!