Hírek

2017.08.20. 16:35

A halászlé, ami összeköt - Varászló ötlete nyomán 15 éve tartanak gasztronómiai seregszemlét

PAT A helyiek mellett három somogyi falu csapatai neveztek szombaton a 15. Halastó menti települések halászléfőző versenyére.

Benedek Bálint

A gasztronómiai seregszemle ötletét a zalai megyehatárhoz közeli somogyi Varászló vetette fel 15 évvel ezelőtt, hiszen a közelükben 200 hektáron egy halastórendszer üzemel. A tavak Zalában Pattal, míg Somogyban Inkével, Varászlóval és Somogysimonyival határosak.

- Ez nem pusztán verseny, hanem egy jó hangulatú baráti találkozó, ugyanis a települések lakosai megtalálták a közös hangot - mondta Kuti Lászlóné, az ötletgazda Varászló polgármestere. - Most ugyan a többiekhez hasonlóan finom halászlevet főzünk bográcsban, de a többi halétel is közel áll a szívünkhöz. A gazdaságtól eléggé sok halat kapnak a települések lakói, ezért gyakran fogyasztjuk.

Kovács Imréné, Somogysimonyi polgármestere elmondta: százfős településük főleg a vadászatáról híres. Tehát Arany János Walesi bárdok című költeménye után szabadon "...Vadat és halat, s mi jó falat szem-szájnak ingere...", mindent szívesen készítenek.

Kovács Imréné (balról), Kuti Lászlóné és Bata Zoltán összefogása példaértékű. A csapatok finom halászleveket főztek - Fotó: Gergely Szilárd

A vendéglátó Pat polgármestere, Bata Zoltán kiemelte: a halételek valóban rendkívül népszerűek ezen a vidéken. Az ilyen találkozások alkalmával pedig lehetőség nyílik kicsit lelassítani és együtt szórakozni a kulturális programokon.

- A halgazdaság korábban és most is sok helyi embernek biztosít munkahelyet, ezért különösen kötődnek a területhez, a somogyi ismerősök zömével azóta tart a kapcsolat - tette hozzá a településvezető. - A tavakban jórészt pontyok élnek, de található bennük harcsa, busa és amur is.

A patiak gondoltak azokra is, akik nem szeretik a halászlevet. Nekik a helyi baráti társaságból öt éve verbuválódott Mókus Őrs kétféle húsból készült vadpörkölttel és babgulyással kedveskedett.

Bata Zoltán Pat közösségi életének fellendítésén kívül igyekszik szinte minden, a település fejlődését szolgáló pályázaton szerepelni.

- Időszerűvé vált a faluház felújítása, melyre húszmillió forintot szeretnénk kapni, kiegészítésként pedig öt éven át különféle szakköröket indítanánk a helyi lakosoknak - tette hozzá. - Ezenkívül a külterületi utak állandó karbantartására egy gép beszerzésére pályáztunk. A könyvtár fejlesztésre 1,8 millió forintot költhetünk, egy másik sikeres pályázat révén pedig néhány eddig használaton kívüli épületben cseréljük ki a nyílászárókat, s a rekonstrukciók után közösségi térré válhatnak.

A 15. halászléfőző versenyt Varászló nyerte, megelőzve Somogysimonyi, Pat és Inke csapatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!