Hírek

2015.06.22. 16:11

Gazdát a kölyköknek? Ivartalanítani olcsóbb!

Zalaegerszeg - Kutyát tartani felelősség, számtalanszor leírtuk már e hasábokon, ám úgy tűnik, nem elégszer.

Arany Gábor

A hét végén került fel az Állatvédelmi Járőrszolgálat Facebook oldalára, hogy hat kutyakölyöknek keresnek gazdát. Egyik aktivistájuk, a megyeszékhelyhez közeli településen figyelt fel az állatokra.

– Idősebb férfi a gazdájuk, jól bánik az állatokkal, ám az ivartalanítás fogalmát nem nagyon ismeri, márpedig három szuka kutyát tart – fogalmazott az esetről Igaz Klaudia, a szolgálat vezetője. – Úgy tudjuk, ez a második alom, most közepes termetű keverék kölykök születtek. Megbeszéltük a gazdával, hogy segítünk elhelyezni a jövevényeket és az ivartalanításban is közreműködünk. Ehhez kértünk támogatást az interneten. Szerencsére, már két kölyök gazdára talált, és a műtét költségére is kaptunk felajánlást – árulta el.

Állatvédelmi Járőrszolgálat

Az Állatvédelmi Járőrszolgálat negyedik éve ténykedik, és létjogosultságukat – sajnos – az eddigi tapasztalataik is alátámasztották. Csak ebben az évben száz bejelentéssel foglalkoztak: sanyarú körülmények közül mentettek ki kutyát, kóbor állatot fogadtak be vagy épp a gazdáknak nyújtottak támogatást. Sok esetben ugyanis tudatlanságból, nemtörődömségből vagy az anyagiak hiánya miatt marad el az oltás, chipeltetés, ivartalanítás. Utóbbi fontosságát nem győzik hangsúlyozni. A járőrszolgálat ez évben 30 kutya ivartalanítását oldotta meg. A beavatkozás egyszeri 10-15 ezer forintos költsége eltörpül ahhoz képest, amennyibe a nem kívánt kölykök elhelyezése kerül – évente akár két alkalommal is. Különösen, ha a legalapvetőbb előírásokat betartják esetükben. A törvény szerint ugyanis átadni (eladni) csak már chippel ellátott kutyát lehet. Ennek díja pedig ötezer forint körüli, könnyű kiszámolni, melyik az olcsóbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!