Hírek

2017.08.22. 12:22

Gazdira várnak: Kevés az örökbefogadás, telt ház van a megye két nagy menhelyén

ZALAEGERSZEG, NAGYKANIZSA Hatalmas a zsúfoltság a megye két nagy menhelyén, a rácsok mögött több száz kutya várja nap mint nap, hogy egyszer érte is eljöjjön Valaki, aki szeretetet, szabadságot és otthont ad a magukfajta négylábú, szőrös árvácskáknak.

Varga Lívia

- Legfrissebb mentvényünket tegnap Pakodon fogtuk be, s azzal a lendülettel átmeneti időre be is könyörögtük egy családhoz, mert az új jövevényeket már képtelenek vagyunk elhelyezni. A menhelyen és ideiglenes befogadóinknál is telt ház van, összesen több mint 250 kutyáról gondoskodunk. Etetjük, orvoshoz visszük, csipeltetjük, oltatjuk őket, ami ekkora létszámnál hatalmas anyagi megterhelést jelent - érzékelteti a helyzet súlyosságát Abai Erika, a zalaegerszegi Bogáncs Állatvédő Egyesület operatív titkára, a Csilla dűlői állatmenhely vezetője, hozzátéve: volt olyan, hogy két nap alatt 17 kutya került be hozzájuk, szemben a heti 1-2 gazdisodással.

Skanecz Tamás, a kanizsai állatmenhely munkatársa Virággal és Szelessel, az otthon legújabb lakóival Fotó: Szabó Zsófia

A telefon pedig egyre csak csörög, s a vonal túlvégén többnyire nem gazdijelöltek, hanem újabb és újabb bejelentők vannak, akik kóbor vagy rosszul tartott kutyát látnak, netán sajátjuktól szabadulnának.

- A létszámot - folytatja Abai Erika - nem lehet a végtelenségig növelni, hiszen a bekerült állatokért felelősséggel tartozunk, a zsúfolt kennelekben pedig könnyen összeverekedhetnek a kutyák. A kanokat jellemzően nem is lehet egy helyre rakni. Emiatt jelenleg még a közvetlen életveszélyben lévő kutyák befogadását is csak kínkeservvel tudjuk megoldani...

Az állatvédő hozzátette: nyáron és télen mindig nagyon kevés az örökbefogadás, ám abban bíznak, hogy az ősz meghozza majd a szerető gazdikat.

Bendi és Brendi, a Bogáncs Állatmenhely két kiskorú lakója gondozójuk, Orsós Tamás Márk karjaiban. A kölykök hatan vannak testvérek, mindannyian gazdára várnak Fotó: Pezzetta Umberto

A helyzetet nehezíti, hogy a zalaegerszegi menhely hosszú ideje létszámhiánnyal küzd: jelenleg két főállású és egy alkalmi dolgozóval, valamint egy önkéntessel látják el az egyébként öt főállású kollégát igénylő feladatokat.

A megszokottnál több táp és víz fogy a nagykanizsai menhelyen. Nem véletlenül: augusztusban közel húsz új lakóval gyarapodott az otthon. Az elmúlt néhány hétben annyi gazdátlan kutyus került az állatvédők oltalma alá, mint amennyi a nyári időszakban együttvéve.

- Zömmel a városban, illetve a térségben leltünk rá út szélén kóborló kutyákra - mondta Skanecz Tamás, az állatmenhely munkatársa. - Emellett volt arra is példa, hogy a már örökbefogadott ebeket hozták vissza a „gazdik”, mivel az állat, állításuk szerint, nem felelt meg az elképzelésüknek. Rágcsált, rosszalkodott, nem tudott beilleszkedni - tette hozzá.

Skanecz Tamás hangsúlyozta: jobbára fiatal, egy-két éves négylábúak kerültek az otthonba, és sajnos előfordult olyan eset is, hogy vemhes, illetve alultáplált jószágok érkeztek.

- Az orvosi ellátás, majd a karantén után mindannyiukat el tudtuk helyezni a kennelekben, bár elég zsúfoltan vagyunk: szinte telt ház van - erről Varga Károlyné, az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület elnöke beszélt. Ahogy arról is: (a cicákon kívül) jelenleg százhatvan kutyus él a menhelyen, amik mindnyájan szerető gazdira várnak. Sajnos, nyár végén, illetve ősszel nehezebben lelnek új otthonra.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!