Hírek

2017.07.09. 15:35

Megmozdult egy tégla a kéményben - Olvasónk szerint a kéményseprő dolgozott rosszul

GELLÉNHÁZA Kifordult a tégla a kéményéből az éves ellenőrzéskor, de hiába tett panaszt, és kérte a hiba kijavítását olvasónk.

Arany Gábor

- Korábban sose volt baj a kéményünkkel és a sepréssel - kezdte panaszát Kiss Károly, aki a fia birtokában lévő Kossuth utcai házban él. - Ha szükségesnek látszott, akkor kefével tisztították ki a járatot, de utolsó alkalommal nem ezt használták. Acélrugós végű szerkezettel látott munkához a kéményseprő, a szerszám vége kicsúszott a kéményből s nem tudta visszahúzni. Ez végül sikerült, de csak társa segítségével, nagy erőfeszítések árán, ám közben kimozdult az egyik tégla a kémény fedlapja alatt. Fel kellett mászni hozzá, hogy visszaigazítsák, és az most kötés nélkül, szárazon van a helyén, csak a fedkő súlya tartja.

A jegyzőkönyvbe pedig az került be, hogy a kémény használható, de a külső hibát a következő ellenőrzésig meg kell szüntetni. Szerintem a hibát ők okozták, hát javítsák ki! Miért nekem kellene költeni erre több tízezer forintot? A helyreállítás nem lenne sok, de állványozni kell hozzá, ami időbe kerül, és azt is meg kell fizetni. Megcsinálnám még magam is, mert kőműves vagyok, de 74 évesen már nem tudok kimászni a tetőre - mondta Kiss Károly.

Panaszával a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezetéhez fordult, ahonnan elutasító választ kapott. Mi is megkerestük az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság illetékes szervezetét, és hasonló tájékoztatást kaptunk a sajtószóvivői szolgálat útján. Válaszuk lényege, hogy az ellenőrzést végző kéményseprő az égéstermék-elvezetők felmérését követően nem tapasztalt látható külső hibát, így azt tisztíthatónak ítélte meg és elvégezte a belső tisztítást.

Az ehhez alkalmazott eszköz, az acél tolókefeszár használatakor a készülék vége, az acél apparátfej beakadt, amitől kimozdult a helyéről egy téglaelem a kéményfedkő alatt. A kéményseprő ezt észlelte és azonnal vissza is igazította a kimozdult elemet, majd tovább vizsgálta a kémény szerkezetét. Megállapította, hogy a fuga épen maradt a kimozdult elem körül, és a kéményfedkő súlya a helyén tartja a téglát. Ezért élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzet nem áll fenn, az égéstermék-elvezető használatra alkalmas.

Ilyen eszközzel dolgozott a kéményseprő. A katasztrófavédelem szervezetének véleménye szerint ezzel nem lehet kárt okozni a megfelelő állapotban lévő égéstermék-elvezetőben Fotó:BMOKF

A kémény tisztítása során alkalmazott eljárás (acél, rugós apparátfejjel ellátott tolókefeszárral történő tisztítás) nem képes ilyen mértékű kárt okozni egy megfelelő műszaki állapotban lévő kéményben, szögezte le a vélemény. A téglaelem kimozdulása a kémény karbantartásának hiányára vezethető vissza. A helyszínen kiállított hibajegyzék szerinti "2/C" jelzésű hibakódot rögzített az ellenőrzést végző kéményseprő, ami a kémény külső részének hibáját jelenti. Ennek értelmében a kémény továbbra is használatban maradhat, azonban a feltárt hibát a tulajdonosnak a következő ellenőrzés időpontjáig ki kell javítania, állt a tájékoztatásban.

A panasz kivizsgálásakor a katasztrófavédelem szervezete a munkát elvégző kéményseprő nyilatkozatára hagyatkozott. A helyszínre senki nem ment ki, hogy az ott látottakat összevesse az érintettek által elmondottakkal, mert úgy ítélték meg, elegendő információval rendelkeznek az eset körülményeiről.

Egy általunk megkérdezett, a kéményseprésben több évtizedes jártassággal bíró szakember szerint mindkét félnek lehet igaza: okozhatta a kémény állapota vagy a szakszerűtlen munka is a bajt, de ezt csak a történtek után helyszíni vizsgálat alapján lehetett volna eldönteni. Véleménye szerint éppen a hasonló esetek elkerülésére a munka elkezdése előtt alaposan fel kell mérni a füstelvezető állapotát, ha pedig probléma támad, akkor részletesen, akár fényképekkel is dokumentálni a történteket, megelőzve ezzel a vitát is.

A katasztrófavédelemtől kapott elutasító választ olvasónk nem fogadta el, fontolgatja, hogy bírósághoz fordul kára megtérítése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!