Hírek

2015.07.06. 09:24

Gellénháza polgármestere a soron kívüli ülésről

Gellénháza – A helyi építési rendelet módosításáról, új lehetőségekről és tervekről soron kívüli testületi ülésén tárgyalt a minap a falu önkormányzata. A tervekről Vugrinecz József polgármestertől kértünk tájékoztatást.

Fincza Zsuzsa

Az önkormányzat legsürgetőbb feladata az iskola és az óvoda épületeinek felújítása. Már kész tervdokumentációkkal rendelkeznek, és reményei szerint a munkálatok hamarosan elkezdődhetnek.

– Igyekszünk vonzóvá tenni a gyermekintézményeinket. – így a polgármester. – Célunk, hogy a környező falvakból minél többen a mi óvodánkba, iskolánkba járassák gyermekeiket. A zalatárnoki önkormányzattal megegyeztünk, hogy 16 óvodásuk szeptembertől nem Bakon, hanem nálunk kezdi a „tanévet". Külön öröm, hogy ősztől 5 három évnél fiatalabb kisgyermek számára tudunk helyet biztosítani az egységes bölcsőde-óvodai ellátásban.

Évszakonként megújuló, az ünnepekre díszbe öltöztetett faházikó fogadja a művelődési házhoz érkezőket. A nyári dekorációval Soós Lajosné, Soós Luca, Szekeres Ákos és Nagy Péter ismerkedik. Fotó: A szerző

De nem csak a gyerekekre fordít nagy figyelmet az önkormányzat. A helyi közös hivatalhoz tartozó 11 társult településsel összefogva nagy tervet dédelgetnek – szeretnének közösen megépíttetni majd fenntartani egy korszerű idősek otthonát Gellénházán.

– A környező 15-20 faluban is nagy az igény egy ilyen otthonra, s az idős emberek minden bizonnyal szívesebben jönnének egy közeli településre, mint a megye másik végébe, vagy éppen Zalaegerszegre – fejtegette Vugrinecz József. – Az új otthonnal rövidülne a várakozási idő, és ráadásul új munkahelyeket teremtene a körzetben.

Gellénházán a helyi cégeknek köszönhetően 1-2 százalék közötti a munkanélküliség. A testület igyekszik segíteni a vállalkozásokat. Húsz regisztrált munkanélkülit tartanak nyilván, a közfoglalkoztatásban 12-en jutnak jövedelemhez. A község közel 8 hektáros zöldterületét, és a szépszámú közintézmény környékét ők tartják rendben.

A művelődési házzal további tervek is vannak:

– Olajos múltú falu lévén helyi olajipari múzeumot szeretnénk létrehozni. Megkerestük Zalaegerszegen a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumot, ahol segítséget ígértek. Először közösen rendezünk egy időszaki kiállítást, majd azt állandóvá tennénk. Kapcsolódna önkormányzatunk a Zala Két Keréken programhoz is, melynek keretében Zalaegerszegre és Lentibe, majd Szlovénia felé is kerékpárút kapcsolat épülhetne ki. A biciklisek pedig például a korszerű strandunk miatt is megállhatnak nálunk.

Ősszel 300 millió forintos szennyvíz projekt (telep és hálózat rekonstrukció) indul a faluban, mely Nagylengyelben és Ormándlakon is lehetőséget teremt a hosszú távú fejlesztésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!