Hírek

2016.02.05. 18:23

Gépeket és gázolajat loptak Ausztriában

Zalaegerszeg – Ausztriába ment ki gépeket és üzemanyagot lopni az a hétfős társaság, amelynek hat tagja ellen a napokban emeltek vádat.

Arany Gábor

A zalai és veszprémi férfiak még 2013 őszén elhatározták, hogy a határon túl követnek el bűncselekményt. A vádirat szerint a szlovén határhoz közeli, Mura menti osztrák település, Retznei kőbányáját és cementgyárát szemelték ki maguknak.

Az akció október 20-án vette kezdetét. Aznap Veszprémben és Zalaegerszegen furgont, teherautót béreltek, majd a zalai megyeszékhelyen már csatlakozott hozzájuk egy személyautó is. Így indultak Hosszúperesztegre, hogy az ellopni szándékozott üzemanyaghoz tartályt szerezzenek. Ez nem sikerült, csak öt műanyag kannához jutottak hozzá. A csapat visszatért Zalaegerszegre, majd az egyik benzinkúton szlovén autópálya-matricákat vettek az autókhoz és útnak indultak.

Hajnali fél egy tájt értek úti céljuk közelébe, ahol a csapat kettévált. Sz. Attila és N. Tamás személyautóval előrement a kőbányához, levágták a telephely kapujáról a lakatot. Betörtek a lakatosműhelybe és a raktárba, felmérték a zsákmányt, majd visszamentek társaikért, és a teherautókkal együtt érkeztek megint a kőbányához. Nekiláttak a pakolásnak. Teherautókra kerültek egyebek mellett földmunkagépek gumiabroncsai, csiszológépek, emelők, szerszámkészletetek, kábeldobok, csapágyak, csörlő és tucatnyi villanymotor. Emellett az egyik munkagépből leeresztettek 190  liter gázolajat a kannáikba. Ezután megpróbálták a telephely töltőállomását is megdézsmálni, de a szerkezet kifogott rajtuk.

Miután végeztek a pakolással, elindultak haza, elöl a személygépkocsi, mögötte a teherszállítók. Hajnali öt óra körül értek Zalaegerszegre, ám a 74-es főúton Csatár közelében rendőri ellenőrzésbe futottak. A teherautó és sofőrjeik a kapitányságra kerültek, míg a személyautó öt utassal elhajtott, közülük csak négyet sikerült kézre keríteni. Az ellopott, közel 2,3 millió forint értékű holmit a gázolaj és egy kerékkulcs kivételével rövid időn belül visszakapta tulajdonosa.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, a történtek alapján a csoport tagjai ellen társtettesként elkövetett lopás miatt emelt vádat nemrég az egerszegi járási és nyomozó ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!