Hírek

2016.08.18. 18:26

Gépírás: Tanai Tamás nemzetközi versenyt nyert és jövőre indulhat a világbajnokságon is

Tótszentmárton - Tízujjas vakírásban rövid idő alatt a csúcsra ért a 16 éves Tanai Tamás. A nagykanizsai Thúry György Szakképző Iskolájának 10.C osztályos diákja aranyérmet szerzett a németországi Neukirchenben megtartott nemzetközi ifjúsági gépíróversenyen.

Benedek Bálint

A gépírás nem túl népszerű tantárgy a fiatalok között, pedig az internetes közösségi oldalakon jelentősen megkönnyítené a csetelésre szánt időt. Tanai Tamás viszont a kezdetektől tudatosan érdeklődött a tantárgy iránt. Ezt a lelkesedést és szorgalmat tanára, Kalmár Izabella is észrevette.

– A kortársaim jó része a számítógép előtt ül naphosszat, de bele sem gondol abba, hogy milyen hasznos lenne, ha értene a tíz ujjas vakíráshoz – mondta Tamás. – Mielőtt a suliban elkezdtük volna tanulni a gépírást, addig otthon próbáltam kifejleszteni egy saját módszert. Végül kiderült, hogy a tananyagban lefektetett szabályrendszernél jelenleg még nincs hatékonyabb.

Ha a fiatal kivételes lendülete folytatódik, akkor egy év múlva a berlini világbajnokságon sem lehet majd megállítani. (Fotó: Szakony Attila)

Azzal, hogy a gépírás mindkét kezet egyszerre mozgatja, extra koncentrációra készteti az agyat. Az ujjak közös, gyors mozgása bő egy év alatt elsajátítható, bár a profi szinthez további gyakorlásra és számos lemondásra van szükség. Tamás már-már kivételes képességekkel rendelkezik, hiszen villámgyorsan sajátította el az alapokat, s odafigyelt arra is, hogy álladóan fejlessze tudását.

Ritmusosan táncolnak az ujjai a számítógép billentyűzetén, hiszen ő már az új kor gyermekeként a virtuális világban brillírozik. Bár ismeri az írógépeket – sőt néhány öt kilogrammos sorakozik is otthon – inkább a könnyű és jóval gyorsabb laptop mellett tette le a voksát.

– Egy jó gépíró munkatársra manapság is szükség van, szerencsére ebben a szektorban az emberi ügyességre számítanak – mesélt tovább a fiatal. – A tíz ujjas gépírásnál a klaviatúrán bal kézzel az A, S, D, F betűket, míg a jobbal a J, K, L, É betűktől kell indulni. A két hüvelykujj pedig a közbillentyűzetekre „figyel”. Ha ez a fajta módszer rögzül, onnantól kezdve nem lehet probléma. A tempón kizárólag azok gyorsítanak, akik versenyre készülnek.

Tanai Tamás így is tett, szerette volna kipróbálni a tudását a junior mezőnyben, tízujjas vakírásban ugyanis nem csak hazai, hanem nemzetközi viadalokat is rendeznek. Sőt a legjobbak a világbajnokságon is kipróbálhatják a tudásukat.

– Maximalista vagyok, ezért szívvel-lélekkel gyakoroltam – folytatta. – Letöltöttem speciális számítógépes programokat, melyek segítségével jól fel lehet készülni. A csetelés során is igyekeztem villámgyors és pontos lenni. Egy viadalon azonban nem elég csak hajtani, a nyelvhelyességre ugyanúgy kell ügyelni. Eléggé szigorúak a szabályok, ezért a kivételes koncentrációnak nagy szerep jut. Például azonnal kizárással jár, ha valaki akár csak lepillant a billentyűzetre – ezt is bírók figyelik. Csak a másolandó szöveget és monitort szabad csak nézni és minél kevesebb hibaszázalékkal kell dolgozni.

A nemzetközi mezőnyt felvonultató németországi Neukirchenben rendezett versenyen sem volt ez másképp. Tamás alaposan elfáradt, hiszen egy teremben 30 perc alatt a legpontosabban kellett bemásolnia 15 oldalt. Az érdekes kihívás miatt, a számára oly’ izgalmas viadalon az adrenalin-szintje az egekbe szökött és talán ennek is köszönhetően aranyérmes lett. Ezen kívül pedig egy pécsi társával együtt a csapatgyőzelmet is megszerezték.

– Minden nemzet a saját anyanyelvén kapta meg a szöveget, amit pontosan úgy is kértek vissza – mesélt tovább a 16 éves fiú. – Ha abban alapvető nyelvtani hibát fedeznék fel, akkor azt sem szabad kijavítani. Az írásjelek tekintetében voltak pontatlanságok, azonban ezen túl kell lépni. Pedig hajlamos vagyok ilyenkor megtorpanni és újra elolvasni az adott részt, ezzel viszont időt veszítek. A külföldi versenyen ráadásul nehéz, ám aktuális szöveget kaptam: a migránsokat valamint az ő munkába állításukat.

Címkék#gépírás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!